Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

FRA spionerar på Ryssland

Svenska FRA hjälper USA att spionera på Rysslands politiska ledning. Det visar läckta dokument från Edward Snowden, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

”The FRA provided NSA /.../ unique collection on high-priority Russian targets, such as leadership, internal politics”. Så står det i ett av dokumenten Uppdrag granskning fått ta del av och just det är daterat den 18 april 2013.

Det handlar nu om underrättelseuppgifter som dels rör högt uppsatta ryssar, dels USA inte skulle ha kunnat få om det inte vore för Sverige. FRA beskrivs i ett annat dokument till och med ha en ledande roll (primary role) i NSA:s informationsinhämtning via signalspaning.

– Det låter ju väldigt smickrande. Men tyvärr, den typen av uppgifter kan jag inte kommentera, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin till Uppdrag granskning.

Uppdrag gransknings reportrar har i sitt avslöjande samarbetat med Snowdens kontakt, journalisten Glenn Greenwald. Det var Greenwald som tog emot Snowdens läckta material och som har stått för en rad avslöjanden om västerländska underrättelsetjänster sedan dess.

DN har sökt Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Karin Enström.

Mer inom kort

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.