Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Frågor och svar om DN:s hantering av händelserna i Kungsträdgården

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz svarar på frågor om en påstådd mörkläggning som DN, enligt uppgifter på nätet, skulle ha ägnat sig åt.

I en text på internet som sprids genom sociala medier påstås att DN medvetet har ”mörkat” ofredanden som skett i samband med We are Sthlm-festivalen i Stockholm i somras.

– Uppgifterna om att DN skulle ägna sig åt mörkläggning är lögnaktiga: en så viktig sak som att unga kvinnor utsätts för systematiska övergrepp är en självklar nyhet för DN att rapportera om.

Varför skrev ni inte om det i somras då?

– I våra regelbundna kollar med polisen och andra kanaler och källor fick vi i somras ingen bekräftelse på dessa ofredanden. Tvärtom lät polisen meddela att det varit relativt lugnt på festivalen – i stark kontrast till de rapporter som vi fått fram nu och som vi skriver om mer här.

Men ni fick, enligt uppgifter som sprids på nätet, ett konkret tips om att många personer hade råkat ut för ofredanden och trakasserier?

– Ja, det kom i augusti ett tips till vår ledarredaktion om att det skett en rad systematiska ofredanden på festivalen. Tipset kom från en källa som ville vara anonym. Vi tog det på stort allvar, hade kontakt med källan och försökte gå vidare med tipset, men misslyckades med att få det bekräftat. En försvårande omständighet var naturligtvis att polisen, som har rättsstatens uppdrag att utreda brott, inte gick ut och talade om händelsen. Därför rapporterade praktiskt taget inga medier – etablerade eller alternativa – om allvarliga övergrepp i Kungsträdgården i somras.

Hur kunde ni misslyckas med det?

– Vi får hundratals tips till redaktionen varje dag. Vi sållar bland dem, kontrollerar de som är mest trovärdiga, ägnar lång tid åt vissa, prioriterar bort andra. Kvaliteten på tips varierar stort. I det här fallet gjordes ett antal samtal och kontroller, men eftersom vi inte nådde en bekräftelse så blev det ingen artikel. Det fanns till exempel uppgifter i det tips vi fick om att väldigt många personer hade gripits, som vid en kontroll inte visade sig stämma.

– Påståenden om att vi medvetet avstått från att publicera något som vi visste hade inträffat är osanna.

Händelserna i Kungsträdgården fick ny aktualitet häromdagen, varför?

– Efter det som hänt med omfattande ofredanden under nyårsnatten i Köln väcktes hos en skribent på ledarredaktionen åter frågan om sommarens tips angående Kungsträdgården. Kanske borde det kollas en gång till? Inte minst mot bakgrund av rapporter om systematiska trakasserier från till exempel Kalmar och andra ställen. Vid det laget hade en nyhetsreporter på DN i fredags, oberoende av ledaravdelningen, fått ett liknande tips från polishåll. I en kommentar, som publicerades i lördagens tidning om vad denna typen av gruppliknande övergrepp grundar sig i, nämnde reportern händelserna i Kungsträdgården som ett av flera exempel.

– Efter att DN publicerade den kommentaren har vi fått in nya, bekräftade uppgifter, som vi nu rapporterar löpande om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.