Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Frågor och svar om svininfluensan

Vilka symptom ska man se upp med? Jo, de klassiska influensasymptomen som feber och muskelvärk. Diarré och kräkningar kan förekomma. Här följer frågor och svar kring nya influensan.

Hur farlig är den nya influensan?
Hos de allra flesta handlar det om en veckas sjukdom med feber. Men för ett litet antal människor innebär det att man behöver sjukhusvård, några dör till och med. Under ett normalår insjuknar några procent av befolkningen i vanlig influensa. Men historien visar att mellan 30 och 40 procent insjuknar i nya influensor.

Vem riskerar att bli allvarligt sjuk?
Det är för tidigt i pandemin för att ge ett säkert besked. Det finns tecken på att äldre klarar sig relativt bra från att bli smittade, möjligen på grund av sin erfarenhet av tidigare influensor. Men äldre och människor med underliggande sjukdomar är alltid utsatta. Ett vanligt år dör mellan 1 000 och 2 000 svenskar av helt vanlig influensa.

Vilka är symtomen?
De klassiska influensasymtomen som feber och muskelvärk. Diarré och kräkningar kan förekomma.

Finns det mediciner som fungerar?
Ja. Den nya influensan är känslig för Tamiflu och Relenza. De botar inte en infektion, men de kan lindra symtomen och förkorta sjukdomstiden om de ges inom två dagar från insjuknandet. Medicinerna kan också ges förebyggande. Det finns enstaka rapporter om resistens mot Tamiflu.

Hur kan jag skydda mig?
Tvätta händerna och försök att nysa i armvecket. Det finns inga rekommendationer om att hålla barn hemma.

Hur många smittade finns det?
I hela världen finns 137 232 registrerade fall av smittan, men det verkliga antalet är sannolikt mycket större. 779 människor har dött.

Hur många kommer att drabbas?
Socialstyrelsen räknar med att minst 20–30 procent av Sveriges befolkning drabbas innan pandemin är över, i värsta fall 40–50 procent. 90.000 fall har redan rapporterats i hela världen, 164 fall i Sverige.

Vad ska jag göra om jag blir smittad?
Stanna hemma och vila. Om du snabbt blir mycket sämre, ring i första hand sjukvårdsupplysningen. Åker du in till sjukhuset riskerar du smitta andra.

När bryter smittan ut på allvar?
Det går inte att säga säkert, men förmodligen när det blir kallare i höst.

Hur aggressiv blir den?
Just nu är symptomen ganska lindriga, men det kan förändras.

När ska man vaccinera sig?
Myndigheterna går ut med informattion när vaccinet finns, förmodligen i slutet av september. Detaljplaneringen pågår för fullt.

Räcker vaccinet till alla?
Allt tyder på det. Sverige har beställt motsvarande två doser per invånare.

Hur mycket kostar det att vaccinera sig?
Det kommer att avgöras av respektive landsting.

Kan man få förtur?
Kroniskt sjuka, gravida och vårdpersonal kommer att behandlas först. Det kan också bli aktuellt att vaccinera anställda genom företagshälsovården.

Källor: WHO, ECDC, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.