Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Frälsningsbön mot homosexualitet

I inspelningar med dold kamera säger en kårledare i Frälsningsarmén att sex mellan homosexuella är en synd. ”Vi har rätt att sätta våra kriterier”, kommenterar organisationens ledare Marie Willermark livsstilskraven på soldater.

Till Svenska dagbladet på nätet säger hon att Frälsningsarmén ser äktenskapet som något mellan man och kvinna.

– Den som är homosexuell, eller för den delen är en ensamstående, ska inte leva i sexuella relationer utan då får man välja avhållsamhet.

Förutom regler för sexuellt beteende får en soldat inte använda porr eller dricka sprit.

Eftersom alla är välkomna som civila medlemmar anser Willermark inte att kraven är diskriminerande.

– Vi kan hålla isär att tycka om människor som har en annan uppfattning än vår traditionella tvåtusenåriga syn, säger hon.

TV4:s Kalla Fakta, som sänds på söndagen, har med dold kamera spelat in samtal med en ledare för en av Frälsningsarméns kårer.

– Frälsningsarméns grundposition är att homosexuellt sex är en synd. En man ska inte ligga med en man så som han ligger med en kvinna, säger kårledaren.

När reportern utger sig för att vara homosexuell tar en annan kårledare initiativ till bön där han ber Gud förändra reporterns läggning.

– Nu ber vi, Herre, att du ska sända ditt ljus över det här och att du ska befria honom från det här, säger han.

Frälsningsarmén, liksom flera andra trossamfund från flera religioner, får varje år en miljon kronor från Nämnden för statligt stöd till trossamfund. Samtidigt säger lagen att stöd bara kan gå till samfund som lever upp till samhällets grundläggande värderingar.

Kyrkominister Stefan Attefall, Kristdemokraterna, ser i nuläget inga problem med det:

– Alla religiösa samfund har säkerligen åsikter och livsstilskrav som du och jag kanske inte håller med om. Men att recensera samfunds teologiska åsikter, ja, då kan vi inte ha något stöd alls över huvudtaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.