Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Framgång för abortmotståndare i Europarådet

Vårdpersonal får större möjligheter att säga nej till att utföra aborter. Det blev resultatet av en omröstning i Europarådet. ”Ute i Europa växer abortmotståndet. Detta är ett bakslag”, säger riksdagledamot Carina Hägg (S) till DN.se.

Den nya resolutionen bygger ursprungligen på en motion från riksdagsledamoten Carina Hägg (S) där kvinnans rätt till vård i samband med abort skulle stärkas. Det blev tvärt om. Genom flera omskrivningar av rapporten som blev följden av motionen lyckades abortmotståndare betona vårdpersonalens rätt att vägra befatta sig med aborter.

– I många länder där abortmotståndet är stort har kvinnor svårt att få tillgång till vård i vissa regioner för att vårdpersonal kan motsätta sig medverka och det strider ofta mot landets lagstiftning och därför skrev jag motionen, säger Carina Hägg, till DN.se.

I rapporten som resolution grundar sig på nämns Litauen där vårdpersonal sagt nej till att utföra abort och i Polen finns ett fall med en kvinna som avled på grund av tarmproblem eftersom läkaren vägrade operera för att inte skada fostret.

Omröstningen genomfördes förra veckan då flera parlamentariker lämnat Europarådet och Strasbourg, men det fanns tillräckligt många abortmotståndare för att få igenom flera ändringar i förslaget.

– Jag vet enskilda parlamentariker som går ut och avstår vid omröstningar om abort för att det är känsliga frågor i deras egna valkretsar, säger Carina Hägg.

Resolutionen röstades igenom med 56 röster mot 51.
– De slaktade det ursprungliga förslaget, säger Tina Acketoft (FP), medlem i Sveriges delegation i Europarådets parlamentariska församling, till Sydsvenskan.

För svensk del skulle vårdpersonal hos privata vårdgivare kunna vägra utföra aborter, hävdar Carina Hägg.

– Så i förlängningen skulle det kunna bli ett problem i Sverige, men främst är det en realitet för kvinnor i södra Europa, i Sydtyskland kan kvinnor tvingas resa till större städer för få vård, det drabbar kvinnor som har lite pengar och som lever under stark social kontroll, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.