Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Framgångarna i Bryssel har förändrat Miljöpartiet

Efter fiskepolitiken väntar Isabella Lövins nästa utmaning – Europas avfallshantering.
Efter fiskepolitiken väntar Isabella Lövins nästa utmaning – Europas avfallshantering. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Efter fem år som ledamot i EU-parlamentet har hon inte enbart varit med om att förändra EU:s fiskepolitik. Med Isabella Lövin som förstanamn får Miljöpartiet också en mer EU-positiv profil än någon gång tidigare.

Det är få av de svenska leda­möterna som ler stort när de får frågan hur de har haft det i EU-parlamentet, men Isabella Lövin ser nästan lycklig ut när hon svarar.

– Det har varit otroligt intensivt och väldigt kul faktiskt.

Från dag ett som ny ledamot i EU-parlamentet för fem år sedan hade Isabella Lövin en enda fråga i sikte. Hon ville förändra EU:s fiskepolitik, vars förödande följder hon beskrivit boken ”Tyst hav”, och berättar om känslan när det blev så.

– Att få arbeta under så här lång tid med ett specifikt mål för ögonen och att det sedan uppfylls. Det har varit fantastiskt.

Hittills har ingen oberoende granskare klarlagt hur det gick till när en överväldigande majoritet i EU-parlamentet ställde sig bakom de nya regler som ska innebära stopp för utfiskningen, mer rättvisa fiskeavtal och förbud att kasta tillbaka oönskad fisk i havet.

Men ingen som DN talar med protesterar mot beskrivningen att Isabella Lövin hade en viktig roll. Trots att hon inte var rapportör, ansvarig för förhandlingarna om de största förändringarna, lyckades hon med sin kunskap om fiskepolitiken och förmåga att samarbeta och driva opinion bli en central aktör i det ytterst komplicerade spelet om fiske­politiken. Och det är inte slut än, påpekar hon.

– Det gäller att se till att medlemsländerna följer besluten. Det finns otaliga exempel på att de inte gör det. Ta förbudet mot att kupera grissvansar! Det gäller sedan 2002, men bara tre länder – Sverige, Finland och Litauen – respekterar förbudet.

Under de kommande fem åren vill hon därför vara en blåslampa på kommissionen, som har ansvar för att följa upp besluten om fiskepolitiken, och hon tror att EU-politiken kan bli bättre inom fler områden. Med Isabella Lövin som förstanamn i EU-valet får Miljöpartiet en betydligt mer EU-positiv profil än någon gång tidigare.

– Det här är faktiskt ett ovanligt demokratiskt hus. Annars skulle regeringarna behandla alla multinationella och transnationella frågor i slutna rum. Här kan vi försöka påverka och driva på i hållbar riktning.

Håller medlemmar i Miljöpartiet med dig? Det var inte särskilt länge sedan EU-motståndet präglade partiet.

– Ja, men politiken har förändrats. Dagens EU är något helt annat än det EU som Miljöpartiet kritiserade för 20 år sedan. Då var det 12 medlemsländer, nu är det 28.

Men du är också positiv till ett mer politiskt val av EU-kommissionens nästa ordförande, en modell som din företrädare Carl Schlyter starkt ogillar eftersom han anser att det leder till ett mer federalt EU?

– Jag tycker att det är bra att det blir en öppnare debatt om vem som ska leda kommissionen.

Isabella Lövin verkar därför känna sig mer hemma i den Gröna gruppen i EU-parlamentet än vad många av hennes företrädare har gjort. Flertalet miljöpartier i EU vill ha en mer federal union och ser inte överstatliga lagar som hot, utan som medel att tvinga medlemsländerna att driva en mer hållbar politik.

Isabella Lövin vill inte ens ha bort de EU-lagar som förbjuder försäljning av vissa glödlampor i butik.

– Nej, jag tycker faktiskt att det är bra.

Men ska EU lägga sig i sådana detaljer?

– Ja, det finns otroligt mycket att vinna på att tänka klimatsmart redan i tillverkningsledet. Då behövs gemensamma regler.

Under den kommande mandatperioden hoppas hon kunna driva fram tuffare bestämmelser om till exempel djurskydd. Och Isabella Lövin ser återigen ganska lycklig ut när hon talar om annat som kommissionen väntas presentera framöver.

– Ett nytt avfallsdirektiv! Tänk vilken resurs sopor skulle kunna vara. Då krävs bättre regler för återvinning. Det ska bli roligt att syssla med.

Fakta.

Klimatfrågan.

Ett öppet och ­humant Europa.

Matpolitik i bred bemärkelse.

Isabella Lövin

Ålder: 51 år.

Bor: På Värmdö utanför Stockholm, född i Helsingborg.

Bakgrund: Har studerat vid universiteten i Stockholm och Bologna, är utbildad radioproducent, har arbetat som journalist och är författare till boken ”Tyst hav” som dömde ut EU:s fiskepolitik och fick stort genomslag.

Miljöpartiets kandidater

1. Isabella Lövin

2. Peter Eriksson

3. Bodil Ceballos

4. Max Andersson

Kryssjoker*

Miljöpartiet har flera namnkunniga kandidater som kan få många personkryss, bland dem Karin Svensson Smith och Kurdo Baksi.

* Chans att komma in med personkryss

EU-valet. Alla porträtt

Gunnar Hökmark, ­Moderaterna. 7 maj.

Marita Ulvskog, ­Socialdemokraterna. 8 maj.

Kent Johansson, Center­partiet. 9 maj.

Marit Paulsen, Folkpartiet. 11 maj.

Lars Adaktusson, Kristdemokraterna. 14 maj.

Malin Björk, Vänsterpartiet. 15 maj.

Christian Engström, Piratpartiet. 16 maj.

I dag: Isabella Lövin, Miljöpartiet

Dessutom: Feministiskt initiativ, Junilistan och Sverigedemokraterna.

Läs mer inför valet Allt om EU-valet och riksdagsvalet samlat på dn.se/valet-2014.

DN. tv.

Se EU-duellen mellan Isabella Lövin (MP) och Kent Johansson (C) som sänds i dag på dn.se/webb-tv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.