Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 12:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/framstallde-150-kilo-amfetamin-i-karlskrona-flera-doms-till-langa-fangelsestraff/

Sverige

Framställde 150 kilo amfetamin i Karlskrona – flera döms till långa fängelsestraff

Från polisens förundersökningsprotokoll. Bilden från de dömdas egen övervakningskamera visar hur en av huvudmännen plockar med vakuumförpackade lådor. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

I över ett år drev två män knarkfabrik i ett restaurangkök i Karlskrona, enligt domen i Uppsala tingsrätt. Männen döms nu till 7 respektive nästan 10 års fängelse. Flera andra döms också för inblandning i verksamheten, som hade förgreningar ändå upp till Kalix.

När polisen i maj förra året stoppade bilen utanför Uppsala, fann de drygt fem kilo amfetamin. En vecka senare var flera personer gripna – bland dem de två huvudmännen. På papperet drev de cateringverksamhet och lunchrestaurang i Karlskrona – nu misstänktes de för framställning av stora mängder narkotika.

Efter en omfattande utredning väcktes åtal i april i år. Rättegången hölls under maj och juni. När domen kom på fredagen dömdes huvudmännen för synnerligen grovt narkotikabrott för att ha framställt närmare 150 kilo amfetamin i sitt restaurangkök i Karlskrona i Blekinge.

Båda huvudmännen förnekar brott och hävdade under utredningen att de tillverkat ett miljövänligt tvättmedel.  

Narkotikanätverket sträckte över stora delar av landet. Åklagaren har beskrivit att amfetaminhanteringen sköttes i tre olika ”firmor” som samarbetade i en koncernliknande verksamhet. Förutom basen i restaurangen i Karlskrona, fanns en gren i Stockholm och en i Kalix kommun i Norrbotten. När polisen slog till mot ett förråd i Hässelby i västra Stockholm hittades flera kilo amfetamin. Och på bilder på en övervakningskamera, som en av de nu dömda själv monterat, syntes flera av de inblandade besöka förrådet.

De flesta nu dömda känner varandra sedan tidigare och flera av de inblandade levde tillsammans som par, bland annat två personer i Kalix. En av huvudmännen är gudfar till Kalixparets barn.

Sammanlagt dömdes tio personer till fängelse i målet. De två huvudmännen dömdes till 9 år och 10 månader respektive 7 års fängelse. Två personer friades från misstankarna som riktats mot dem.

– Jag har inte hunnit läsa mer än domslutet, men min spontana reaktion är att påföljderna framstår som ganska lindriga genomgående, säger åklagaren Thomas Forsberg.

Han hade yrkat på ännu högre straff för bland annat en av huvudmännen.

– Jag anser att det finns oerhört försvårande omständigheter, särskilt för en av männen nere i Karlskrona. Han har hållit på med det här under lång tid, tjänat mycket pengar, sålt stora partier och tillverkat stora mängder, säger Thomas Forsberg.

Bevisningen i målet har varit omfattande, enligt åklagaren.

– Vi har hela kedjan från tillverkare till distributioner. Vi har kunnat följa lagerhållning, paketering och sett hela verksamheten, med olika former av bevisning, säger Thomas Forsberg.

Dagens Nyheter söker de två huvudmännens advokater.