Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Framtida hot för svåra för Sverige

Omfattande översvämningar, smittsamma sjukdomar och solstormar som slår ut elsystem. Sverige har för första gången sammanställt en lista över mardrömssituationer som kan hota vårt samhälle i framtiden.

Stormen Dagmar hade knappt hunnit bedarra innan nästa oväder drog in under gårdagen. Konsekvenserna i Norrland är fortfarande svåra att överblicka, men elbolagen räknar med en miljardnota.

I framtiden kan det uppstå betydligt värre naturkatastrofer som kan få allvarliga följder för samhället. Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har gjort en stor kartläggning och identifierat 24 riskområden, varav nio är direkt kopplade till händelser i naturen.

– Det är risker som skulle kunna få väldigt allvarliga konsekvenser. Dessa kan leda till situationer som Sverige skulle ha svårt att hantera utan stöd från andra medlemsstater inom EU, säger Johanna Enberg, handläggare på MSB.

På senare år har omfattande övningar gjorts för att förbereda samhället inför en eventuell katastrof. Ett av hoten är solstormar, ett slags ”rymdoväder” som kan störa ut kraftledningar och elsystem. Vid stora utbrott på solen slungas plasmamoln bestående av laddade partiklar ut. Om plasmamolnet träffar jorden kan energi från dess magnetfält överföras till jordens magnetosfär och få allvarliga följder. I ett scenario som lyfts fram skulle 200 000 svenska hushåll kunna bli utan ström.

– Nasa tror att solen är på väg in i en mer aktiv fas. Solstormar kommer att bli vanligare, även om det är mindre sannolikt att det inträffar, säger Johanna Enberg.

MSB ser även risker med större översvämningar som i snitt drabbar Sverige vart femte år. I Mälaren skulle konsekvensen kunna bli läckage av föroreningar i industriområden som i sin tur kan påverka vattenförsörjningen för många människor. Översvämningar innebär även en ökad risk för spridning av smittor.

I arbetet med rapporten ”24 riskområden för svensk krisberedskap”, som blev klar för några veckor sedan, har MSB samarbetat med 46 svenska myndigheter som lämnat in risk- och sårbarhetsanalyser. Undersökningen har gjorts på uppdrag av regeringen och avsikten är att alla EU-länder ska genomföra liknande granskningar.

– Det är första gången vi har sammanställt detta på nationell nivå. Myndigheter och kommuner har gjort sammanställningar inom sitt respektive område, men det är först nu vi har ett helhetsgrepp, säger Johanna Enberg.

Vilket hot är mest allvarligt?

– Man kan inte säga att en viss risk är mer allvarlig än någon annan. En storm kan vara allvarlig inom ett mindre område i Sverige, utan att det händer så mycket. Stormen Gudrun däremot var en allvarlig storm över ett stort område och fick stora konsekvenser.

Många hot handlar om katastrofer som inte orsakas av naturfenomen. Vänern, Vättern och Mälaren är råvattentäkter som försörjer en stor del av Sveriges befolkning. Dessa vattenområden har också omfattande sjötrafik med kemikalie- och petroleumtransporter, vilket vid en olycka kan medföra att folk blir utan dricksvatten.

Enligt MSB måste risken för att det i Sverige kan inträffa terrorattentat ”tas på allvar”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.