Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fredrik-malm-l-det-var-som-en-chock-for-mig/

Sverige

Fredrik Malm (L): ”Det var som en chock för mig”

Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna, har gått igenom sin släkts kommunistiska förflutna.
Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna, har gått igenom sin släkts kommunistiska förflutna. Foto: Roger Turesson

Fredrik Malm (L) hade hört mycket lite om sin morfars far när han fick tillgång till akten i Säkerhetspolisens arkiv. Nu har han ägnat tio år åt att gräva i släktens kommunistiska förflutna.

– Mitt liv förändrades på sätt och vis när jag såg kartongen, säger han.

2009 åkte riksdagsledamoten Fredrik Malm första gången till Säkerhetspolisens arkiv i Täby.

– Min mamma hade berättat att min morfar varit aktiv kommunist. Sedan berättade hon att min morfars far också hade varit det. Men mycket mer visste hon inte.

Mycket mer fanns inte heller tillgängligt om varken morfar Kjell eller hans far Einar Kruse. Kjell hade förlorat talförmågan efter en stroke och sökmotorerna gav bara ett ytterst fåtal träffar, men i Säkerhetspolisens arkiv hade de båda varsin akt.

– Det var en chock för mig. Mitt liv förändrades på sätt och vis när jag såg kartongerna. Då förstod jag att mina släktingar var långt mycket mer aktiva för kommunismen än vad vi hade en aning om, säger han.

Enligt akterna hade Einar Kruse suttit som ekonomiskt ansvarig för en rad verksamheter knutna till såväl Sovjetunionen som Sveriges kommunistiska parti, SKP. 

Morfar Kjell hade förvisso blivit Socialdemokrat på ålderns höst, men ägnade dessförinnan stora delar av sitt liv åt SKP och åt att föreläsa om Sovjetunionens landvinningar.

Upptäckten blev början på tio år av efterforskningar, på fritiden vid sidan av riksdagsarbetet, och till slut en bok – ”Naftasyndikat”, utgiven av Carlsson Bokförlag. 

Fredrik Malm beskriver arbetet som ett försök att tillgängliggöra berättelsen om oljebolaget Naftasyndikatets kommunistiska kopplingar, men också en möjlighet att lära känna sin släkt. Han tycker sig ha kommit en bit på väg, men trots djupdykningar i arkiv och långa samtal med sin mamma har han inte fått svar på varför Einar Kruse vigde sitt liv åt kommunismen.

– Han tycktes aldrig ompröva det, men han måste ju ha vetat om de brott som Sovjet utförde, säger Fredrik Malm.

Nu hoppas han att fler ska vilja forska i Naftasyndikatet, samtidigt är han ännu inte helt redo att släppa ämnet.

– Jag kommer ha den i bakhuvudet under under resten av mitt liv. Det är jag övertygad om.