Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-10 01:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fria-resor-for-friska-inom-sverige-i-sommar/

SVENSK POLITIK

Fria resor för friska inom Sverige i sommar

03:33. Löfven: "Från och med den 13 juni bedöms symtomfria personer kunna resa i Sverige".

Friska personer kan resa fritt inom Sverige under sommarsemestern. De nya riktlinjerna gäller från den 13 juni.

– Sverige är i ett bättre läge, säger statsminister Stefan Löfven.

Under en tid har rekommendationen från Folkhälsomyndigheten varit att undvika alla icke nödvändiga resor och i vart fall inte färdas längre än två timmar från hemmet. Nu lättas de här reglerna upp inför stundande semestrar.

Läs mer: Alla med symtom ska testas – regeringen satsar 6 miljarder

– De senast veckorna har antalet människor som behöver vårdas på sjukhus minskat. Belastningen lättar på sjukvården, förklarar statsminister Stefan Löfven beslutet.

Han betonar att lättnaderna endast gäller de som är symptomfria och utgår från det läge som råder för närvarande.

– Om kurvan för svårt sjuka vänder uppåt kommer nya restriktioner. Läget är fortfarande allvarligt, det här beskedet innebär inte att faran är över. Varenda resa som görs ska göras med försiktighet, säger Stefan Löfven.

Beslutet bygger på en analys som Folkhälsomyndigheten gjort där slutsatsen är att resorna i sig inte är den stora faran, så länge övriga regler följs. Generaldirektör Johan Carlson uppger att man utgått från smittläget i olika delar av landet och vägt samman det med hur resemönstren brukar se ut på sommaren. Det har också förts en dialog med kommuner och regioner där många gärna turistar på sommaren.

– Det är den sociala distanseringen som avgör, vare sig man har turister eller inte, säger Johan Carlson.

Folkhälsan i det längre perspektivet har också vägts också in.

– För moderna människor som förvärvsarbetar är sommarsemestern en oerhört viktig tid att stärka både den fysiska och den psykiska hälsan, säger Johan Carlson.

Både han och socialminister Lena Hallengren (S) betonar att lättnaderna i resandet inte betyder någon som helst lättnad när det gäller övriga rekommendationer.

– Vi har ändå en annorlunda sommar framför oss. Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram råd för camping och badstränder. Ni som ger er ut och reser måste ta ansvar, säger Lena Hallengren.

För att stärka regelefterlevnaden kommer regeringen att ge länsstyrelserna i uppdrag att särskilt följa hur människor beter sig på turistorterna. Kontrollen av krogar, barer och kaféer effektiviseras genom att tillsynen flyttas från smittskyddsläkarna till kommunerna.

Dessutom får Socialstyrelsen i uppdrag att stötta regioner som som eventuellt får ökad belastning på vården.

– Det kan till exempel handla om att omdirigera resurser för transporter som ambulanser och helikoptrar, säger Lena Hallengren.

En region som på sistone haft en oroande ökning av antalet covidfall är Västra Götaland, där exempelvis Bohuslän är en magnet för sommarturister.

– Ja, det finns vissa oroande tecken där. Nu ligger ju förändringen i reserekommendationerna några dagar framåt så vi får se hur det ser ut då. Men än är inte de regionala skillnaderna så stora att det innebär en stor risk i sig att människor rör sig från det ena till det andra stället, säger Johan Carlson.

En som är skeptisk till lösare reseregler är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Hon varnar för att ökad smitta i turistregioner kan knäcka en redan pressad vårdapparat

– Jag ställer mig frågan om det här är ansvarsfullt när regeringen inte kan redogöra för om regionerna kommer att kunna hantera semestrarna för sin vårdpersonal.

För företagare som lever på sommarturismen är beskedet dock välkommet.

- Det kommer att göra att fler svenska och en del utländska turister kan boka och besöka hotell, restauranger, caféer, campingar och andra företag inom besöksnäringen som är beroende av sommarturismen. Vi hoppas att det bidrar till att hjulen kan börja snurra igång igen, säger Jonas Siljhammar, VD på branschorganisationen Visita, i en kommentar.

En som tänker ta chansen att resa i sommar är generaldirektören Johan Carlson själv.

– Statsministern pratade nyss om Övik och då berättade jag att jag och min fru tänkte åka upp till Höga kusten.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt