Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Friad i shaken baby-mål kräver mångmiljonbelopp

En pappa blev oskyldigt dömd för att ha misshandlat sin nyfödda dotter i ett så kallat shaken baby–mål. Nu begär mannen närmare elva miljoner kronor i skadestånd av staten för att ha varit frihetsberövad i nästan tre år på grund av den felaktiga domen, skriver nyhetsbyrån Siren.

Pappan dömdes mot sitt nekande 2008 av Stockholms tingsrätt till fängelse i ett år för grov misshandel av dottern som vid den påstådda misshandeln var knappt två veckor gammal. Mamman var också misstänkt men friades och åtalet lades ner.

Pappan överklagade domen till hovrätten som gick på tingsrätten linje och fastställde domen, men nu till fängelse i fyra år.

Trots försök att få Högsta domstolen att ta upp hans fall fick pappan inget prövningstillstånd.

2012 ansökte han om resning som beviljades. I mars 2015 konstaterade hovrätten att domen var felaktig och att mannen var oskyldigt dömd. Då hade han redan hunnit avtjäna sitt straff.

Nu vill mannen ha elva miljoner kronor av staten för det lidande som den felaktiga domen har inneburit för honom.

DN har tidigare skrivit om fall med så kallat skakvåld, där föräldrar anklagas för att ha misshandlat sina barn. Det finns mer än 20 liknande fall i Sverige. Ofta har anklagelserna lett till personliga tragedier för familjerna.

I det här fallet förlorade pappan kontakten och vårdnaden båda sina barn. Flickan omhändertogs och placerades i en annan familj. Det ledde även till skilsmässa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.