Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Friad terrormisstänkt kräver en miljon

Den man boende i Boliden som misstänktes för förberedelse till terrorbrott men friades från alla misstankar kräver nu staten på en miljon kronor.

Det var den 19 november förra året som en stor polisstyrka slog till mot ett flyktingboende i Boliden. Där grep man en 22-årig man misstänkt för att ha förberett ett terrorbrott.

Efter förhör släpptes mannen friad från alla misstankar.

Nu kräver 22-åringen den svenska staten på en miljon kronor i ersättning för det lidande han åsamkats, skriver Aftonbladet.

– Skälet till at vi har ansökt hos Justitiekanslern om att få ersättningen är att han suttit felaktigt frihetsberövad. Han själv ser allvarligt på det och hans uppfattning är att han lidit skada, framför allt när det gäller brottsmisstanken, som var mycket allvarlig, och den massmediala skadan, säger mannens advokat Peter Ataseven till DN.

Det var den 19 januari som ansökan skickades till Justitiekanslern och en normal handläggningstid är mellan 6 och 10 månader.

– Men det borde vara ett prioriterat fall och kan gå fortare, säger Peter Ataseven.

Hur har din klient mått under den här tiden?

– Han har mått dåligt. Det faktum att han har blivit uthängd med namn och bild gör att han blir igenkänd av folk.

Har han blivit utsatt för något mera handgripligt?

– Nej, det har han inte nämnt.

Advokat Ataseven säger till DN han har gott hopp om att 22-åringen ska få ersättning. I samband med mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh i september 2003 greps och häktades en 35-åring, som sedan släpptes som oskyldig. Mannen, som satt anhållen och häktad i nio dagar, fick sedan 150.000 kronor i ersättning från Justitiekanslern.

– Skillnaden är att 35-åringens identitet förblev okänd för de flesta. Så är det inte i det här fallet, säger Peter Ataseven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.