Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Friande våldtäktsdomar ökar kraftigt

Andelen friande våldtäktsdomar har ökat kraftigt. Forskare tror att det beror på Högsta domstolens nya skärpta praxis.

– Jag är inte ett dugg förvånad, säger Farah, som blev våldtagen av sin ex-man.

Ett examensarbete i juridik visar att andelen friande tingsrättsdomar har ökat med elva procentenheter – från 22 procent år 2006 till 33 procent år 2010.

– Det är en väldigt hög andel friande domar, den högsta för alla brottsbalksbrott, säger jur.dr. Katrin Lainpelto som har examinerat uppsatsförfattaren Lina Tengvar.

Deras förklaring till den kraftigt ökade andelen friande domar är fyra prejudicerande domar i Högsta domstolen, HD, som kom 2005, 2009 och 2010. Tingsrätterna har tolkat dessa som att det nu finns ett generellt krav på stödbevisning i våldtäktsmål, anser Lainpelto.

– Jag ifrågasätter att HD verkligen har mandat att gå ut och inskränka den fria bevisprövningen. Domarna kan uppfatta det som att de inte längre får göra en egen bedömning av bevisningen utifrån sin egen övertygelse, säger Lainpelto.

Risken för en våldtäktsman att bli fälld i domstol är redan minimal. År 2010 anmäldes 4.134 våldtäkter till polis. Bara 313 fall gick till lagföring och dom, och av dessa friades alltså 33 procent.

I andra typer av brottmål frias, enligt Riksåklagaren, i genomsnitt 5 procent.

Farah, som är i 30-årsåldern, var gift med en man som våldtog henne. Hon menar att en fällande dom hade varit oerhört viktigt för att hon skulle kunna gå vidare.

– Jag hade behövt det för att lägga allt bakom mig, att få bekräftat att det inte är okej att göra så. Det hade betytt allt, säger Farah.

Hennes förtroende för rättsväsendet har minskat efter det hon varit med om.

– Det verkar som att det i princip krävs ett vittne för att få någon fälld för våldtäkt, och hur ofta sker det. Barn och kvinnor är definitivt en utsatt grupp även rent rättsligt. Jag trodde inte att det var så illa, säger hon.

På Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund finns en oro för vad allt fler friande domar kan leda till.

– När man ser den här typen av resultat så är vi oroliga för att kvinnor inte ska tycka att det är värt att anmäla övergrepp, säger förbundsordförande Carina Ohlsson.

Justitierådet Göran Lambertz har varit med och dömt i den friande våldtäktsdomen i HD 2010. Han anser inte att HD ställt något generellt krav på stödbevisning i våldtäktsmål.

– Vad vi har sagt är att man måste ställa höga krav på bevisningen i mål om våldtäkt. Men den fria bevisprövningen finns kvar, säger Lambertz till TT.

Färre obekanta frias

Examensarbetet på juristlinjen handlar om de 313 våldtäktsdomar som avkunnades 2010. De jämfördes med en likadan genomgång från 2006.

Slutsatsen blev att andelen friande domar för våldtäkt ökade från 22 till 33 procent.

Den relation som offret haft med gärningsmannen har haft stor betydelse för hur stor andel som frias. När gärningsmannen var obekant friades bara 19,1 procent. När offret och gärningsmannen tidigare haft en ömsesidig sexuell relation friades 37,8 procent.

Examensarbetet har författats av Lina Tengvar inom ramen för EU-projektet Youth sexual aggression and victimization (Y-SAV).

Källa: Juridiska institutionen, Stockholms universitet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.