Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Frias för våldtäkt – 13-åring hade ”välutvecklad kropp”

Mannen åtalades för våldtäkt mot en 13-årig flicka, men frias i två instanser. Rätten anser inte att han kan dömas eftersom flickan hade en väl utvecklad kropp och gav ett moget intryck, och därmed kunde uppfattas som äldre.

I domen skriver rätten att den 27-årige mannen inte hade någon anledning att tro att flickan ”var yngre än vad hennes kroppsutveckling och allmänna uppträdande gav intryck av”, skriver Aftonbladet.

Flickans målsägandebiträde Göran Landerdahl säger till TT att rätten inte använt sig av det så kallade oaktsamhetsrekvisitet – en bestämmelse som innebär att det inte krävs något uppsåt från gärningsmannen när det gäller ålder, på ett korrekt sätt, och han får medhåll av rättsexperten Madeleine Leijonhufvud.

– Mannen behöver inte ha förstått att flickan var minderårig. Det räcker med att han borde ha förstått det. Meningen är att man ska kunna kräva så mycket av personer som har sex med någon som är för ung, och det gör inte domstolarna i praktiken, säger hon till TT.

Den 27-årige mannen greps i april i fjol och åtalades för våldtäkt mot barn, och i andra hand för våldtäkt. Men mannen friades i både Västmanlands tingsrätt och Svea hovrätt då båda rättsinstanserna bedömde att mannen inte kunnat veta att flickan varit under 15 år. Själv säger han att han antog att hon var 15–17 år gammal. Rätten ansåg att det fanns flera tecken på att flickan kunde uppfattas som en tonåring som passerat puberteten.

Åklagaren har valt att inte gå vidare, men Göran Landerdahl har överklagat ärendet till Högsta domstolen och han hoppas att det faktum att oaktsamhetsrekvisiten inte prövats i rätten tidigare – och att fallet nu uppmärksammas – kan vara till hjälp.

– Domare läser också tidningar, så någon kanske inser att det finns oklarheter här, säger han.

Däremot tror Madeleine Leijonhufvud att chanserna att fallet tas upp i Högsta domstolen är väldigt små.

– Högsta domstolen har varit väldigt restriktiv när det har gällt att tillämpa bestämmelser om sexuella övergrepp på dem som är i de tidiga tonåren. Det ska i princip vara våldtäkt mot barn men man har undvikit att använda det i flera fall och i stället valt en mindre allvarlig brottsrubricering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.