Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fridays-for-future-uppmanar-fackforbunden-att-ansluta-sig-till-klimatstrejken/

Sverige

Fridays for future uppmanar fackförbunden att ansluta sig till klimatstrejken

Greta Thunberg. Foto: Lionel Bonaventure/AFP

I ett öppet brev från Greta Thunberg och organisationen Fridays for future uppmuntras de svenska fackförbunden att utlysa politisk strejk den 27 september. Trots snart ett års skolstrejk för klimatet har inte politikerna lyssnat, anser organisationen.

– Det är bråttom. Därför vänder vi oss till vuxenvärlden, vi behöver mer kraft för att kunna förändra, säger Eira Fröhling, en av företrädarna för Fridays för future. 

Det var i augusti förra året som den då 15-åriga Greta Thunberg skapade stora rubriker när hon satte sig utanför riksdagen varje fredag för att demonstrera. Engagemanget spred sig till fler ungdomar och under våren arrangerades hundratals globala skolstrejker på Greta Thunberg och Fridays for futures initiativ. 

Men strejkerna har inte fått den effekt organisationen önskat. Därför uppmanar de nu alla svenska fackförbund att utlysa strejk den 27 september. 

– Samhället består av skolungdomar och arbetstagare. Vi unga har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma. Vi lever i en demokrati och då borde politikerna lyssna och vidta större åtgärder. Det är det som behövs, säger Eira Fröhling.

I brevet skriver Fridays for future att fackens uppgift är att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och att en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar och problem. Därför bör fackföreningar gå med och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen, menar organisationen. 

– Vi har fått svar från LO, TCO och SACO som bjudit in oss till möte för att diskutera det här. Vi hoppas att brevet och de mötena ska leda till att de kan gå ut i strejk. 

Kraven organisationen har på de svenska politikerna är att de ska föra en politik som går i linje med Parisavtalet samt att vi globalt håller oss under 1,5 graders global uppvärmning. 

Läs mer: Tusentals unga strejkar för klimatet  

Läs mer: Så byggde Greta Thunberg en global miljörörelse