Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fridolin anklagas för ”sabotage” av försök med betyg

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har medvetet saboterat försöket med betyg i årskurs 4 genom att ge fackföreningar vetorätt. Det anser Liberalernas partiledare Jan Björklund. Men Fridolin avvisar kritiken och tror att intresset för betyg till tioåringar är lågt.

På torsdagen hade en enda skola, en friskola, anmält intresse hos Skolverket att från och med i höst på prov ge betyg till elever i fjärde klass. I den uppgörelse som gjordes för två år sedan mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet står utanför – talas om att upp till 100 skolor ska ingå i försöket.

Ansökningstiden för skolor att vara med i försöket inleddes den 28 april och går ut den 31 maj. Det är alldeles för kort tid, anser den tidigare utbildningsministern Jan Björklund. Utbildningsåtgärder saknas också, anser han.

Men mest kritisk är han till att regeringen skriver att lärarnas synpunkter för de som är fackligt anslutna ”bör ... göras genom arbetstagarorganisationer på skolenheten”. Det innebär i praktiken ett fackligt veto eftersom Lärarförbundet uttryckligen är emot betyg i lägre årskurser, anser Jan Björklund.

– Det är avsiktligt sabotage mot hela idén med försök med betyg från fyran, säger Jan Björklund till DN.

I sexpartiuppgörelsen som slöts i februari 2015 om betygsförsöket fanns ingen sådan skrivning, utan den tillkom senare.

Läs mer: Betyg från årskurs 4 – men bara på prov

I den skrivningen stod det att en ”förutsättning är att det finns intresse hos skolans ledning och lärare samt att samråd skett med föräldrar”. Björklund tycker att ett samråd med lärarna borde ske under ledning av skolans rektor i stället för facket.

– Det ska inte vara så att facket bestämmer. Sedan behövs mycket mer tid och mer information. Det är bara 22 arbetsdagar och det är alldeles för lite, säger Jan Björklund.

Läs mer: Skolverket: Betyg i sexan hjälper inte svaga elever

Liberalerna ska nu kalla utbildningsminister Gustav Fridolin till riksdagen för att begära en förklaring. Men Fridolin avvisar kritiken.

– Jag tror att Jan är lite orolig för att det inte är så många skolor som har anmält att de vill vara med i det här försöket. Det ska han inte skälla på mig för, utan det är nog verkligheten. Intresset för betyg för tioåringar är inte så stort, säger Gustav Fridolin.

Han menar att det är naturligt att facket samlar ihop lärarnas åsikter.

– Det var enklare att man såg intresset i arbetstagarorganisationen än att varje lärare skulle underteckna, säger Gustav Fridolin.

Men varför har ni infört en skrivning om arbetstagarorganisationer? Varför kan inte rektorn ha ett kollegium med lärarna, till exempel?

– Det är det sätt vi jobbar i svensk skola för att lärarna uttrycker sin åsikt - man gör det genom sina fackliga organisationer. Det är enklare än att varje lärare, med Liberalernas ord, skulle ha ett ”veto”.

Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund är kritiska till betyg i årskurs fyra. Nu befarar Jan Björklund att det inte blir något försök av värde i höst.

– Det kanske blir någon enstaka skola, men det går i så fall inte att utvärdera, säger han.

Gustav Fridolin tror att de flesta skolor kommer med in sina ansökningar närmare sista ansökningsdag den sista maj. Försöket kommer att genomföras, oavsett hur många, eller få, skolor som anmäler ett intresse, lovar han.

– Det finns redan en ansökning och det ska vara högst hundra, enligt överenskommelsen. Det är inte så vanligt att vi har många ansökningar inne 13 dagar innan ansökningstiden går ut. Så vi får se hur många skolor det blir, säger Gustav Fridolin.

Fakta. S och MP överens med ­Alliansen

I februari 2015 kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna överens om att införa ett försök med betyg i årskurs fyra. Försöket ska därefter utvärderas av Skolverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.