Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fridolin sågar egna flyktingförslaget

När utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) gästade P1 morgon på onsdagen kritiserade han det egna flyktingförslaget och sa att ”det går inte att försvara”.

Gustav Fridolin gästade på onsdagen P1 morgon där han frågades ut om regeringens beslut om de nya flyktingreglerna. Förslaget innebär bland annat tillfälliga uppehållstillstånd för nästan alla som kommer till Sverige, även ensamkommande flyktingbarn.

På frågan om hur detta kommer att påverka barns möjlighet att få stanna i Sverige säger Fridolin:

– Det är ett väldigt dåligt förslag. Tillfälliga uppehållstillstånd försämrar möjligheten till integration och till att få känna sig trygg.

Han fortsatte sedan att kritisera förslaget, som lades fram av Socialdemokraterna och det egna Miljöpartiet.

– Det går inte att försvara, det är en sorglig dag för Europa.

Fridolin riktade även hård kritik mot EU och vissa länder som ”vägrar att följa asylrätten”. Han menar att EU inte tar ansvar för den rådande situationen, och att det aldrig behövt bli en flyktingkris om länderna hade delat på ansvaret.

– Vi är tydliga med att erkänna att det här inte är en politik som vi hade fört om vi hade varit själva. Men vi är i ett läge där regeringssamverkan också innebär väldigt svåra och tuffa kompromisser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.