Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fridolin: Urvalssystemet bör ändras

Gustav Fridolin (MP).
Gustav Fridolin (MP). Foto: Hampus Andersson

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill att dagens urvalssystem till friskolor ändras. Det säger han efter DN:s granskning som visar att barn som föds sent på året missgynnas i skolvalet.

Konkurrensen om platser till attraktiva friskolor är nu så hård att det inte ens räcker med att föräldrar ställer sina barn i kö från BB. Dagens Nyheter kunde på söndagskvällen visa att barnets födelsemånad har fått en avgörande betydelse för vem som kommer in eller inte.

Flera av de populäraste friskolorna i Sverige har en övervikt av barn födda i början av året, framför allt i januari och februari.

Läs mer: Barn födda sent på året missgynnas

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är bekymrad över att barn som föds sent på året missgynnas i skolvalet:

– Det visar precis hur orättvist och godtycklig kötid kan vara som urvalssystem. Det är anledningen till att Skolkommissionen var tydlig med att man inte ville se kötid som urvalsgrund för fristående skolor, säger han till DN.

Gustav Fridolin vill att urvalssystemet till friskolor ändras, men exakt hur återstår att se. Han vill avvakta remissvaren till Skolkommissionens betänkande. Utredningen föreslog nyligen att platser till populära skolor bör lottas ut.

Jag hoppas att remissvaren – inte minst från de friskolor som själva ser problemet – kan ge förslag på hur vi kan gå vidare.

– Vi måste hitta alternativ till kötiden. Kötiden som enda urvalsinstrument är både orättvist och godtyckligt i praktiken.

Vad tycker du själv om lottningsförslaget?

– Jag kan förstå invändningen som handlar om att man uppfattar det som en lottning som sker väldigt sent. Att det blir svårt att planera och förstör möjligheten att planera var barnet ska gå nästa höst. Men jag delar helt Skolkommissionens förslag om problemen med kötid, säger Gustav Fridolin.

Läs mer: Lottning kan bli lösning i populäraste skolan

På sju friskolor i storstäderna är över 50 procent av eleverna i förskoleklass (sexårsverksamhet) födda under januari till april. Detta trots att den normala fördelningen enligt SCB:s födelsestatistik borde vara cirka 33 procent.

Det rör sig om skolor som är kända för att ha högt söktryck. På Fredrikshovs slotts skola på Östermalm i Stockholm är 16 av 23 elever i förskoleklassen (70 procent) födda före 30 april. Övriga elever kom in genom syskonförtur.

Läs mer: Ewa Stenberg: Obligatoriskt val gör frågan ännu viktigare

De flesta friskolor tillämpar samma kösystem: Förutom syskonförtur bygger modellen på ködagar. Eftersom många ställer sig i kö direkt vid födseln har ett barn fött i januari således långt större chans att komma in än ett decemberbarn.

– Systemet tvingar i praktiken skolorna att lägga ut förslag och förklaringar på sina hemsidor om hur man gör för att ställa sina barn in kö redan innan barnen får sina ”fyra sista siffror”. Ärligt talat: när man är på BB har man annat att tänka på, säger Gustav Fridolin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.