Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fritt fram för bara bröst i simhall

Sanna Ferm.
Sanna Ferm. Foto: Foto: Privat
Nu får alla bada barbröstat i Malmös simhallar. Det beslutade en enhällig fritidsnämnd på onsdagen. - Det är en seger för oss i nätverket "Bara bröst", säger en av aktivisterna, Sanna Ferm, till DN.se.

Nätverket ”Bara bröst” har åtskilliga gånger besökt de skånska simhallarna utan överdel. Ibland har tjejern blivit insläppa, ibland har de stoppats och därför ville fritidsförvaltningen ha ett beslut om en klädkod i simhallarna.

- Vi kan inte ha olika regler för olika simhallar och när vi pratade i nämnden om hur brösten ska täckas hamnade vi i en lång och omöjlig diskussion om hur mycket som ska täckas. Nu ska alla ha badkläder, men vi bryr oss inte om hur de ser ut, säger Bengt Forsberg, (S) ordförande i fritidsnämnden till DN.se.

Debatten om den nya klädkoden lär fortsätta, trots beslutet tror Bengt Forsberg.
- Vi blev provocerade av nätverket ”Bara bröst”, men man kan också se detta ut ett jämställdhetsperspektiv, sedan kan en del anse att det handlar objektifiering, säger han.

Tror ni på en invasion av barbröstade kvinnor?
- Nej, jag har precis varit på Ribersborg (strand i Malmö) och där såg jag inte en enda kvinna som var topless, ändå var det 25 grader varmt. Backar vi bandet 20 år gick varenda kvinna utan överdel, oavsett storlek och ålder, men den trenden är ju över nu, säger Bengt Forsberg.

Sanna Ferm, är medlem i nätverket "Bara bröst".
- Det känns som en seger för oss och det är kul att även politikerna ställer sig på kvinnornas sida när det gäller klädregler, säger hon.

Varför är fråga viktig?
- Därför att kvinnor har inte lika många rättigheter som män, och det handlar om större frågor också. Det ska inte uppfattas som sexuellt att kvinnor går barbröstade i simhallen, det är inte en sexuell situation, säger Sanna Ferm.

När slänger du överdelen härnäst?
- Jag har badat barbröstad i två år och fått många positiva reaktioner. De flesta tycker inte detta är så konstigt, även om enstaka personer tittat lite argt, säger Sanna Ferm.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.