Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ful-gran-i-kalmar-fick-bytas-ut-julen-raddad/

Sverige

Kalmars gran för ful – fällde skolans i stället

Det nya och vackrare trädet fick på torsdagsförmiddagen ta över som julgran. Till höger i bild syns rester av det ratade trädet. Foto: Marko Säävälä/TT

Granen som skulle förhöja julstämningen på Stortorget i Kalmar var för ful. Det stod strax klart efter resningen på onsdagen. Lösningen blev till slut att byta ut det grenglesa trädet mot ett fylligare.

Men först efter ett försök med att skruva dit grenar där sådana saknades, vilket inledningsvis såg ut att fungera alldeles utmärkt.

– Det såg jättebra ut, men problemet var att det handlade om ganska många grenar. Vi tyckte inte att det var värt det arbetet, säger Bo Jonsson på Kalmar kommuns serviceavdelning till tidningen Barometern.

Under den korta tid ”fulingen” var uppe, knappt ett dygn, hann även en och annan Kalmarbo reagera på trädets estetiska brister.

Hur kom det sig då att en ful gran från skogen i Värsnäs, strax norr om Kalmar, över huvud taget letade sig ända in till Stortorget för resning intill stadens ståtliga domkyrka?

Jo, då det är ont om fina exemplar har kommunens granpatrull efterhand tvingats leta sig allt längre ut i markerna för att få tag i ett lämpligt träd. Ett sådant hittades, det fälldes och fick sedan släpas en bit till väntande lastbil för vidare transport in till staden.

– Det är svårt att hålla dem hela då. Den här gången var det för mycket som gick sönder, säger Bo Jonsson.

Vilket fick Jonsson och hans medarbetare att rätt omgående efter den avbrutna ”transplantationen” av grenar konstatera att ”den kan vi inte ha”.

En gran som på 80-talet genom kommunens försorg planterades vid en gymnasieskola inne i staden blev lösningen. Den ståtar nu intill Domkyrkan – även om det kan invändas att den möjligen är i kortaste laget.

Hur som helst – julstämningen på Stortorget är räddad.