Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fullt förtroende för psykologiprofessorn Sven Å Christianson

Sven Å Christianson.
Sven Å Christianson.

Först Quick-affären, nu Kevinfallet. Sven Å Christianson kritiseras återigen för sitt agerande under en polisutredning.

Arbetsgivaren, Stockholms universitet, har dock fullt förtroende för psykologiprofessorn.

Sven Å Christianson spelade en central roll i Thomas Quick-affären där han fungerade som konsult åt polis, åklagare och som domstolssakkunnig. I Bergwallkommissionens slutrapport från 2015, som utredde vården och rättsväsendets agerande i Quickaffären, tillskrivs Sven Å Christianson stor betydelse. Christianson interagerade med Sture Bergwall under vallningar och rekonstruktioner och underlättade för honom att minnas mord han tagit tillbaka och fått resning för.

I veckan avslöjade DN att Sven Å Christianson även hade en central roll som polisens rådgivare under utredningen av Kevin-fallet 1998. En utredning som nu ifrågasätts av flera sakkunniga och experter.

Chefsåklagare Niclas Wargren har öppnat för att fallet kan komma att granskas på nytt. Besked väntas inom den närmaste månaden.

Håkan Fischer, prefekt på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, säger till DN att han har fullt förtroende för Sven Å Christianson.

– Jag kan bara uttala mig om saker som ligger inom hans tjänst på institutionen och här har han fullgjort sitt åtagande. Han är halvtidspensionerad, leder en liten forskargrupp och är också ansvarig för ett par kvällskurser i rättspsykologi.

Vad tänker du om att han återigen är inblandad i en ifrågasatt och kritiserad polisutredning?

– Som sagt, vi fokuserar på hans uppdrag här och vi har inget att klaga på.

Hans ansvar för studenter, hur ser du på det, ställt mot den kritik han fått de senaste åren?

– Det ligger ju utanför hans anställning och vad han gör här. Den konsekvens det har fått är att vi har dragit in hans bok “I huvudet på en seriemördare” som kurslitteratur eftersom den inte längre ansågs trovärdig.

Men hur ser du på trovärdigheten hos Sven Å Christianson och förtroendet för Psykologiska institutionen?

– Det är så klart inte bra om våra medarbetare misskrediteras utanför sin tjänst här, men det är inget vi kan väga in här på Psykologen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.