Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fullt hus när politiska motpoler tillåts att tala till punkt

När diskussionen handlar om kultur, identitet och öppenhet har Jonas Sjöstedt och Annie Lööf mycket gemensamt, trots att de i vanliga fall beskrivs som ideologiska motpoler.
När diskussionen handlar om kultur, identitet och öppenhet har Jonas Sjöstedt och Annie Lööf mycket gemensamt, trots att de i vanliga fall beskrivs som ideologiska motpoler. Foto: Lotta Härdelin

Ideologiska motpoler och politiska fiender. C-ledaren Annie Lööf och V-ledaren Jonas Sjöstedt debatterar inför fulla hus runt om i landet. Villkoret är: tala till punkt och inga personangrepp.

– Tänk om det inte kommer några, säger Annie Lööf och tittar sig omkring i den sparsamt befolkade foajén utanför Aula Magna på Karlstads universitet.

Läs mer: Ewa Stenberg: Väljarna vill ha en debatt utan skruvat tonläge

Det är mindre än en halvtimme kvar tills hon och Jonas Sjöstedt ska drabba samman om vinster i välfärden, klimatet, enkla jobb och skatter. Oron ska visa sig obefogad. Aulans 600 stolar fylls till sista plats samtidigt som partiledarna ställer sig till rätta på scenen.

Det är femte gången på knappt ett år som Jonas Sjöstedt och Annie Lööf möts i partiledarduell utanför Stockholm. På samtliga platser har de dragit fulla hus, och senast i Jönköping fick man byta lokal tre gånger för att alla skulle få rum. De 350 åhörarplatserna till nästa debatt i Göteborg tog slut på en timme.

Både Annie Lööf och Jonas Sjöstedt tror att det är kontrasterna mellan deras respektive politiska övertygelse som lockar.

– Debatterna blir väldigt ideologiska och det blir tydliga politiska konflikter. Det blir också en bra konstrast till de ganska stela och tillknäppta debatterna mellan Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven – de är väldigt arga på varandra men man förstår inte alltid riktigt varför. Våra debatter blir mycket friskare och tydligare ideologiskt och det märks att folk uppskattar det, säger Jonas Sjöstedt.

– Syftet är inte att vi ska komma överens och kompromissa, syftet är att visa på ideologiska skillnader. Det blir mest ideologisk spänst med Jonas Sjöstedt. Att stå och tycka nästan likadant hade inte gjort att vi fått fullsatta lokaler, säger Annie Lööf.

Vi har båda identifierat varandra som personer med ett schyst förhållningssätt till varandra men att vi också vågar ha tuffa ideologiska debatter. 

Bara tre av riksdagspartierna har lyft i opinionen sedan valet: Sverigedemokraterna, Centern och Vänsterpartiet. Det handlar om tre partier som står väldigt långt ifrån varandra men som var för sig driver en politik som uppfattas som tydlig av väljarna. Man skulle kunna säga att de står för olika ytterligheter i politiken och därmed blir symboler för ett allt mer polariserat politiskt landskap och oförsonliga påhopp.

Men både Annie Lööf och Jonas Sjöstedt säger att deras debatter snarast ska ses som en motkraft till det hårdare politiska tonläget. De pucklar på varandra med politiska argument men går aldrig till personangrepp. Det är en av få regler som de kommit överens om inför debatterna.

Foto: Lotta HärdelinJonas Sjöstedt och Annie Lööf. Foto: Lotta Härdelin

– Vi kan skilja på sak och person. Det finns ofta en snålhet i den politiska debatten där man medvetet misstolkar varandra. Jag upplever inte att Annie Lööf är sådan. Men vi har inga problem att hitta oenigheter, säger Jonas Sjöstedt.

– I grunden handlar det om att vi respekterar varandra som medmänniskor. Det här visar att en debatt mellan politiska ledare kan innehålla passion och ideologi och visa på engagemang. Vi vågar ta ut svängarna och vi tillåter varandra att få poänger på varandras bekostnad men vi går inte till personangrepp, säger Annie Lööf.

På scenen i Aula Magna är en röd spotlight riktad mot Jonas Sjöstedt och en grön mot Annie Lööf. Moderatorn Patrik Nilsson från Företagarna ber åhörarna att räcka upp handen om de är studenter och ungefär 80 procent av de närvarande viftar med armarna. När samma uppmaning riktas till partisympatisörer är det ungefär en femtedel som sträcker upp handen.

– Det här är någon form av seger för demokratin, konstaterar Patrik Nilsson med adress till publiken.

Det är kul att möta Annie. Det är hårt men aldrig fult. Jag gillar att det är tydliga motsättningar. Jag är socialist och hon är marknadsliberal. 

Debattörerna inleder med en av de få frågor där de faktiskt kan enas: flyktingpolitiken. Båda två slår ett slag för asylrätten och familjers rätt att återförenas och den utlovade ideologiska konflikten känns avlägsen. Men så snart det börjar handla om jobben och integrationen bränner det till.

– Det är alltid viktigare för Centerpartiet att sänka skatterna för de som har det bäst och framför allt för vissa företagare.

– Ni har bara den här lösningen: att sänka skatterna för företagen. Och när det inte funkar så ska ni sänka skatterna ännu mer för företagen, agiterar vänsterledaren.

– Jonas Sjöstedt, det som du säger är det som numer brukar betecknas som alternativa fakta, det stämmer inte, svarar Annie Lööf.

Efter en timme droppar publiken av medan kombattanterna står kvar på scenen och pratar med lokala medier och andra som vill hälsa. Jonas Sjöstedt har bråttom till tåget och avviker tämligen omgående. ”Hejdå Jonas”, ropar Annie Lööf när han småspringer uppför trapporna.

Annie Lööf hinner med en lasagne från universitetets kafé innan hennes tåg till Stockholm ska gå. Hon är nöjd med dagens debatt och framför allt över att så många lyssnade.

– Att de här debatterna uppskattas tror jag beror på att väljarna gillar att vi pratar sakpolitik. Jag tror att de är trötta på spelteorier och vem som ska regera med vem, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.