Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fullt program efter kunglig nedkomst

När Victorias och Daniels kungliga barn har fötts är det regeringen som informeras först, men därefter lägger hovet ut nyheten ut på Facebook. Och sedan blir det salut, konselj och gudstjänst.

Kronprinsessparets förlossning drar i gång en hel liten apparat i världen närmast det kungliga barnet.

Så snart tronföljarens förstfödda sett dagens ljus berättar riksmarskalken Svante Lindqvist om tilldragelsen för regeringen. Därpå lägger han ut en kommuniké på dels kungahusets egen hemsida, dels hovets sida på Facebook.

Senare ska det skjutas salut från Skeppsholmen i Stockholm med sammanlagt 42 skott: Först 21, därefter en minuts uppehåll, därefter ytterligare 21. Det ska också saluteras i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

I övrigt får de nyblivna föräldrarna vara i fred på själva födelsedagen (så långt det nu är möjligt), men dagen efter är det dags för en serie ceremonier – om inte nedkomsten sker på en lördag, för då väntar man till nästföljande måndag.

Det här kommer att hända:

• Tre herrar och en dam ska vittna om den kungliga födelsen genom en så kallad vittnesbekräftelse: Statsminister Fredrik Reinfeldt, riksdagens talman Per Westerberg, riksmarskalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister ska skriva under och sätta sigill på ett dokument.

• Kungen ska hålla konselj, ett möte med regeringen, där han berättar vad barnet ska heta, vilken titel det ska ha och vilket hertigdöme hon eller han ska tilldelas.

• En tacksägelsegudstjänst ska hållas i Slottskyrkan. Te Deum kallas den och är en gammal kyrklig ceremoni som hålls vid större kungliga tilldragelser. Senast skedde det när kung Carl XVI Gustaf fyllde 60. Förutom kungafamiljen och hovet är regeringen och andra företrädare för det officiella Sverige inbjudna.

Sedan är allt klart för uppväxt på Haga slott.

Källa: Kungliga hovstaterna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.