Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fyra andra facktoppar som tvingats avgå

På onsdagen meddelade Annelie Nordström att hon i maj kommer att avgå som ordförande för fackförbundet Kommunal.

Här är fyra andra svenska facktoppar som hamnat i rejält blåsväder.

Foto:
Hans Ericson
, förbundsordförande för Svenska Transportarbetareförbundet, tvingades avgå i januari 1980. Han hade bland annat hamnat i blåsväder efter att ha 1975-76 semestrat på Arbetsgivareföreningens anläggning i Francos Spanien, ett diktaturland som LO manat till bojkott mot. Efter flera andra kontroversiella affärer avskedades Hans Ericson ur Transports styrelse 1980.

Foto: BERTIL WÖLLNER
Östen Johansson
, ordförande i Svenska Journalistförbundet, avgick från sin post 1987, sedan det avslöjats att han bytt till sig en stor hyresrätt i centrala Stockholm mot två hyreslägenheter som han fått av Pressens pensionskassa.

Foto: Tomas Oneborg / TT /
Stig Malm
hade varit LO:s ordförande i tio år då han 1993 avgick från sin post efter att han som styrelseledamot i BPA:s styrelse varit med om att godkänna ett antal generösa fallskärmsavtal, bland annat ett till dåvarande BPA-chefen värt cirka 20 miljoner kronor. Efter hård kritik valde han att avgå.

Foto: JONAS EKSTRÖMER
Björn Rosengren
var ordförande i TCO från 1982 till 1994, då DN avslöjade att han besökt porrklubben Tabu och betalat två notor på 35.800 respektive 19.800 kronor med sitt kontokort från TCO. Hans förklaring var att han inte visste vad det var för ställe han var på, och att han trott att notorna var på 358 och 198 kronor. Rosengren tvingades avgå. Efter ett år i kylan blev han landshövding i Norrbotten, och 1998 hamnade han i regeringen som näringsminister.

Foto i text: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.