Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 18:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fyra-folkomrostningar-pa-valdagen/

SVERIGE

Fyra folkomröstningar på valdagen

Två kommuner håller lokala folkomröstningar om aktivitetshallar på söndagen. Arkivbild.
Foto: Robin Haldert

Fyra svenska kommuner genomför lokala folkomröstningar på valdagen. I Strängnäs, Gislaved, Ljusnarsberg och Tibro får invånarna ta ställning till lokala frågor utöver valet till riksdag, landsting och kommun.

Sedan kommunallagen ändrades 2011 har lokala folkomröstningar blivit allt vanligare i Sverige. Sedan dess har 25 folkomröstningar om lokala frågor hållits.

Under årets valdag genomförs ytterligare fyra stycken.

Läs mer: Följ valet i DN:s liverapportering

I Strängnäs kommun handlar omröstningen om nedläggningshotade skolor. Fyra grundskolor och två högstadium ska läggas ned, men beslutet har mött kritik.

Nära 3.000 namnunderskrifter samlades in i protest och i februari stod det klart att befolkningen skulle ges möjlighet att rösta om frågan genom ett så kallat folkinitiativ.

– Vi vill uppmana folk som tycker att beslutet i skolfrågan har hanterats uselt att göra sin röst hörd och gå och rösta, säger Åsa Törnlund från folkinitiativet till SVT.

En del elever har redan hunnit omplaceras till andra skolor och eftersom beslutet redan är taget är det möjligt att resultatet inte kommer att spela någon roll.

– Den här förändringen borde ha gjorts för länge sedan och vi kommer att stå fast vid vårt beslut, säger Jacob Högfelt (M), kommunstyrelsens ordförande i Stängnäs, till SVT.

Ledare: Idag ska du rösta på den svenska demokratin

I Gislaveds kommun handlar folkomröstningen om en av de största investeringarna som någonsin planerats i kommunen. 200 miljoner kronor ska läggas på en ny simhall.

Här har kommunen själva valt att fråga invånarna var de tycker att simhallen ska ligga, i Gissleområdet eller i Mossarp.

– Då känns det bra att vi vet att den faktiskt hamnar på rätt ställe, säger Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Gislaved, till Sveriges Radio.

Läs mer: Vädret kan påverka vårt valbeteende

Invånarna i Ljusnarsbergs kommun genomför sin andra folkomröstning på bara ett par år. I samband med det förra valet, 2014, gällde valet ett eventuellt namnbyte till Kopparbergs kommun.

Ljusnarsberg fick med god röstmarginal behålla namn, men i dag är det än en gång dags för en lokal folkomröstning. Nu gäller det storleken på en idrottshall i kommunens huvudort Kopparberg.

I samband med att simhallen skulle renoveras startades ett folkinitiativ för att istället få till en nybyggnation som skulle göra idrottshall fullstor.

– Vill man satsa på kommunen, se att den blomstrar, då är den frågan av största vikt, säger Gunilla Råstock, en av initiativtagarna för Folkinitiativ Ljusnarshallen, till SVT.

Även i Tibro rör folkomröstningen skolfrågan. 2016 lades Fågelviksgymnasiet ned på grund av att det fanns för få elever. Istället får kommunens elever söka sig till skolor runt om i Skaraborg.

Nu handlar folkomröstningen om en återuppbyggnad av en kommunalt driven gymnasieskola.

Invånarna kan välja att rösta ja, nej eller att inte ta ställning i frågan.

Värt att veta om kommunala folkomröstningar är att de alltid är rådgivande, kommunen har ingen skyldighet att följa valresultatet.