Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fyra-gripna-efter-explosivt-fynd-avsparrning-i-orebro/

Sverige

Fyra gripna för misstänkt explosivt föremål i Örebro

00:33. Ett misstänkt explosivt föremål har hittats i ett bostadsområde i Örebro. Polisen har gripit fyra män misstänkta för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen spärrade på tisdagseftermiddagen av ett område på Norr i Örebro, efter att ett misstänkt explosivt föremål påträffats i stadsdelen. Fyra män har gripits, misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

TT Text

De fyra männen observerades vid 16-tiden när de enligt ett ögonvittne ”agerade märkligt” utanför en fastighet på Norr. Polisen larmades klockan 16.13.

– Personen som ser de fyra på platsen reagerar på något i deras beteende. Jag har ingen närmare uppgift än så om vad det då rör sig om, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Polisen har spärrat av ett område i Örebrostadsdelen Norr, efter att ett misstänkt farligt föremål hittats.
Polisen har spärrat av ett område i Örebrostadsdelen Norr, efter att ett misstänkt farligt föremål hittats. Foto: Pavel Koubek/TT

Ett misstänkt farligt föremål, möjligen explosivt, påträffades på platsen. De fyra männen – i åldrar mellan 20 och 35 år – kontrollerades av polisen varpå de frihetsberövades, misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 

– Polispatrullen gör bedömningen att föremålet kan vara farligt, möjligen någon slags explosiv vara. Nationella bombskyddet kopplas då in, säger Hallin.

Flera fastigheter och en förskola utrymdes sedan ett misstänkt explosivt föremål hittats i ett bostadsområde i Örebro. Ett stort område spärrades av. Vid 20.30-tiden var nationella bombskyddet klart på platsen.

– Vi tar ner samtliga avspärrningar förutom ett mindre område där det här föremålet hittades, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

Polisen vill inte berätta vad som hittades.

– Jag har fått information om att det handlar om ett misstänkt farligt föremål, men i den form det var i bedömdes det vara hanteringssäkert, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

Föremålet är beslagtaget för en teknisk undersökning.

De fyra männen, som är i åldrarna 20–35 år, greps. De anhölls senare misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.