Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fyra gripna för terrorbrott

Älvsborgsbron vid Röda sten i Göteborg på söndagsmorgonen.
Älvsborgsbron vid Röda sten i Göteborg på söndagsmorgonen. Foto: Scanpix
Fyra personer greps och anhölls senare i Göteborg under natten till söndag, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Gripandet sker på tioårsdagen av terrorattackerna i USA.

Strax efter midnatt utrymdes Röda Sten konsthall i Göteborg efter ett hot, och hela området spärrades av.

Mia Norman Christersdotter är chef för Röda Sten. Hon kallades ut från festen av polisen som bad henne avbryta arrangemanget.

– Det var en mycket konstig situation och först fanns en tvekan om det var på riktigt eller om det var en performance, säger hon.

Mia Norman Christersdotter säger att det hela gick lugnt till.

– Poliserna var väldigt lugna och det kändes som om det inte var någon brådska, säger hon.

Fanns det gäster som fört med sig eller utsatts för hot?

– Nej, inte vad vi vet, säger hon.

Polisen i Västra Götaland skriver på sin hemsida att man gjorde det "med anledning av en hotbild som innebär allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom."

Samtidigt greps fyra personer av Nationella insatsstyrkan i samarbete med Göteborgspolisen.

– Jag kan bekräfta att fyra personer har gripits i natt på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säkerhetspolisen (Säpo), till DN.se.

Sannolika skäl är den starkare misstankegraden.

Det råder förundersökningssekretess och därför vill Säpo inte ge några ytterligare detaljer.

Finns hotbilden kvar?

– Det jag kan säga är att Säkerhetspolisen gör bedömningen att det i nuläget inte finns någon anledning till allmän oro eller skäl till säkerhetshöjande åtgärder i samhället.

Gunilla Gustafsson på polisens länskommunikationscentral säger till TT att ärendet för deras del är avslutat, och hänvisar till Säkerhetspolisen.

Förundersökningsledare Agnetha Hilding Qvarnström, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål som har arbetat med fallet under hela dagen, vill inte säga om de gripna personerna har anhållits:

– Jag har inga kommentarer när det gäller utredningen eftersom det råder sekretess.

Kan du säga om du har låtit anhålla de gripna?

– Nej, det kan jag inte säga.

Enligt uppgifter till TT har de fyra anhållits och tre av de fyra fått offentliga försvare. Den fjärde väntas få det under måndagen.

Avspärrningarna runt Röda Sten togs bort klockan 6 på söndagsmorgonen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.