Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fyra-tavlingshastar-dog-i-branden-220000-kronor-insamlade-till-familjen/

Sverige

Fyra tävlingshästar dog i branden – 220.000 kronor insamlade till familjen

Bild 1 av 2 Ulrica Prahl Gullberg och Urban Gullberg tävlar i westernridning. De förlorade fyra av sina tävlingshästar i en brand under stormen Ciara.
Foto: Gert Andersson
Bild 2 av 2 Ulrica Prahl Gullberg och Urban Gullberg förlorade fyra hästar och ett föl när deras stall brann ner. Nu bor de tillfälligt på en gård norr om Borås.
Foto: Privat

Familjen Gullberg förlorade fyra hästar och ett föl i en våldsam brand på gården utanför Borås. 

Nu har privatpersoner samlat in 220.000 kronor till familjen. 

– Det enorma engagemanget är det som håller oss flytande, säger Ulrica Prahl Gullberg. 

Luften är svart av rök när Ulrica Prahl Gullberg ger sig in i stallet för tredje gången. Någonstans i mörkret finns hästarna hon ser som familjemedlemmar. 

– Jag ser ingenting, jag faller, och så känner jag fölungen som ligger döende på marken. Jag vet inte var utgången är, jag vet ingenting, det är så många tankar i huvudet samtidigt.

Utanför stallet skriker Urban Gullberg till sin fru. Hon följer ljudet och lyckas ta sig ut. 

– Jag insåg att jag inte kunde göra fler försök. Då skulle mina barn kanske förlora sin mor, säger hon. 

Ulrica Prahl Gullberg och Urban Gullberg tävlar i westernridning, ger ridlektioner och driver ett stall i västsvenska Kinnarumma. Tillsammans med sina fem år gamla tvillingdöttrar bor de på en gård utanför Borås. 

I söndags morse upptäckte Ulrica Prahl Gullberg att grå rök steg från förrådet i ladugården. Kort därefter kämpade hon och Urban Gullberg för att rädda sina hästar från en brand som snabbt spred sig i stormen. 

Läs mer: Strömavbrott och inställda flyg i stormen Ciaras spår 

Rösten slutar bära när Ulrica Prahl Gullberg beskriver hur hästarna vägrade lämna stallet. När hon till slut lyckas få en av hästarna att vända sig mot utgången glittrar hans huvud. 

– Den synen kommer jag aldrig att glömma. Hela han glödde, det var som ett litet glitterregn, säger Ulrica Prahl Gullberg. 

Hästen får brännskador, men klarar sig. Det gör ytterligare två hästar och två ponnyer. Fyra tävlingshästar och ett föl dör i branden. 

Ulrica Prahl Gullberg förs till sjukhus med lindriga brännskador. Urban Gullberg och parets döttrar klarar sig utan fysiska skador. Samtidigt som de försöker hämta sig sprider sig nyheten om branden i sociala medier. 

Linn Njurling som har haft en häst på gården i Kinnarumma reagerar snabbt när hon får höra talas om det som hänt. 

– Jag kontaktade en lokal hästbutik som ville skänka saker. Sen började andra som ville bidra höra av sig till mig, så jag tog på mig rollen som någon sorts samordnare, säger hon.

Ellinor Jensen och Linda Andreasson som är bekanta med familjen Gullberg börjar samla in pengar. Mindre än en vecka efter branden har de fått ihop 220.000 kronor. 

Linn Njurling säger att det är svårt att veta vad det är som fått hundratals privatpersoner att engagera sig i just familjen Gullbergs situation, men att sociala medier skapat helt nya möjligheter att nå ut till människor. 

– Jag är helt överväldigad över hur många som har hört av sig, säger hon. 

Familjen Gullberg har nu fått ett tillfälligt boende på en gård i Rångedala, norr om Borås.
Familjen Gullberg har nu fått ett tillfälligt boende på en gård i Rångedala, norr om Borås. Foto: Privat

Engagemanget ger Ulrica Prahl Gullberg hopp om framtiden. Hon säger att människor har ringt från olika delar av landet, från Tyskland och Norge och velat hjälpa till. 

– Från djupet av våra hjärtan vill vi tacka alla som bidragit till att göra den här situationen uthärdlig. Vår dotter skrev ett tackbrev där det stod: ”Jag älskar hela världen”. Just nu känns det lite så.

Familjen vet ännu inte vad som orsakade branden som totalförstörde stallet och rökskadade huset på gården. De bor nu tillfälligt på en gård norr om Borås, där hästarna som klarat sig kunnat återförenas. Hur framtiden kommer att se ut vet inte Ulrica Prahl Gullberg i dag. 

– Men jag tror inte att någon av oss kan leva utan hästar.