Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fyrverkerier mot människor och hus

Foto: Hasse Holmberg/TT

Polisen har fått ta emot en stor mängd anmälningar om ungdomar som skjuter raketer och kastar smällare mot både byggnader och människor. I Kristianstad attackerades räddningstjänsten när de skulle släcka en brand, och i Halmstad började en skola brinna efter en raketbeskjutning.

– Det är ett jätteproblem och vi undrar: Var är föräldrarna, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen Region väst.

Problemet med raketattackerna har eskalerat under veckan på flera håll i landet, enligt polisen.

I Region väst fick polisen in ett 30-tal rapporter på bara några timmar på torsdagskvällen om ungdomsgäng som skjuter raketer och kastar smällare. Men redan under onsdagskvällen började larmen strömma in.

Ungdomarna skjuter mot hus, skolor, spårvagnar, Älvsnabben och förbipasserande i olika bostadsområden, personer som väntar på kollektivtrafik vid hållplatser. Mest utsatta platserna är Storgöteborg, Borås, Partille, Kungälv, Skara och Halmstad.

I Borås träffades en 4-årig flicka av en raket och ska ha blivit lindrigt skadad, skriver Göteborgsposten. Men polisen har inte fått in någon anmälan på den händelsen.

– Skjuter man mot folk är det minst försök till misshandel, säger Joakim Hansson, och varnar för att det kan leda till allvarliga skador om någon blir träffad i ansiktet.

Det är dessutom förbjudet att använda fyrverker inom tättbebyggt område utan tillstånd, med undantag för nyårsafton, tillägger Joakim Hansson.

Ingen har ännu gripits av polisen för raketskjutningarna i Region väst.

Även i södra Sverige har det varit problem under kvällen.

I Halmstad blev en skola rökfylld efter raketbeskjutning. I Kristianstad attackerades räddningstjänsten av ett trettiotal ungdomar när de skulle släcka en containerbrand.

– De har kastat raketer kring brandbilen så vi fick kalla på polis, säger Patrik hos räddningstjänsten till Expressen.

Framöver kommer räddningstjänsten därför att ta med sig polisen ut direkt på alla liknande larm.

I Stockholmsområdet har polisen hittills inte märkt av någon ökning av raketbeskjutningar.

– Tyvärr är det ett fenomen som brukar uppstå vid nyår och Valborg. Man skjuter rakteter på sätt som man inte ska göra. Men det är svårt att säga om det förekommer mer i år, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholmsregionen.

Polisen är frustrerad över vågen av fyrverkeriattacker som både sprider rädsla och tvingar polisen att prioritera bort andra och mer allvarliga brott.

– Det kan göra så att folk som är i behov av hjälp inte får det för vi är upptagna av det här, säger Joakim Hansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.