Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gabrielle tog hand om flickan

Den elvaåriga flickan stod och grät under en järnvägsbro när Gabrielle Ehnemark gick fram och frågade vad som hade hänt. ”Hon var så orolig över att hon inte hade någonstans att sova”, säger hon till DN.se.

Gabrielle Ehnemark var på väg från affären vid järnvägsstationen i Kumla på tisdagskvällen när hon fick syn på den elvaåriga flickan, som blivit avvisad från tåget mot Göteborg.

– Där hittar jag en storgråtande flicka som står lutandes mot betongen. Det är klart att jag går fram till henne och frågar vad som har hänt, säger Gabrielle Ehnemark, som är pensionär och bor i Kumla.

Hon var så orolig över att hon inte hade någonstans att sova så jag försökte lugna henne.

Gabrielle tänkte vända sig till polisen på onsdagsmorgonen efter att flickan hade fått vila upp sig. Men redan när hon och flickan var på väg för att köpa frukost hittade polisen dem.

– Jag bad om ursäkt för att jag inte hade kontaktat dem innan, men jag förklarade varför jag hade gjort som jag hade gjort. Jag tyckte att det var viktigare att få henne lugn, säger Gabrielle.

Likt alla andra inblandade är Gabrielle glad över att flickan nu får komma hem. De båda har bytt mejladresser och sagt att de ska höras igen.

SJ:s hantering av händelsen på tåget ger inte Gabrielle mycket för. Hon säger att flickan på god svenska kunde förklara vad som hade hänt och att hon visst såg ung ut.

– Hon ser inte ut att vara mer än elva år. Jag är 1,60 och hon är kortare än vad jag är. Det där är bara bortförklaringar, säger Gabrielle.

Hon tycker att det är förfärligt att en minderårig släpps av ensam på en station på det sätt som gjordes med den elvaåriga flickan.

– Jag tänker åka till Stockholm och till SJ för att tala med högsta chefen. Så här gör man bara inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.