Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gamla och sjuka föräldrar nekas uppehållstillstånd

Borumandi Kalahroudi, som har fyra döttrar, sju barnbarn, och sin hustrus grav i Sverige, ska utvisas till Iran. Trots att demenssjuka Ganna Chyzevska fick många politiker att kräva en lagändring är det fortfarande omöjligt för gamla och sjuka föräldrar att få uppehållstillstånd för att bo hos sina barn som har etablerat sig i Sverige.

Borumandi Kalahroudis hustru Marzieh gick bort i november förra året när de var på besök i Sverige.

Strax efter begravningen fick han veta att han inte får stanna kvar.

– I Teheran blir vår pappa alldeles ensam, säger dottern Maryam Borumandi.

Det är omöjligt för invandrare som har bott länge i Sverige och familj att få ta hit sina gamla, sjuka föräldrar från hemlandet. Inte ens om barnen lovar att stå för försörjningen.

Enda vägen är att söka asyl, och försöka ta sig igenom nålsögat i asyl­lagen som kan ge uppehållstillstånd för "synnerligen ömmande" omständigheter. Men det lyckas ytterst sällan, och det krävs att den gamla föräldern är döende.

Efter att Migrationsverket och domstolen sagt nej väljer några att försöka en sista gång.
DN har granskat de 40 ansökningar som gjordes förra året för personer över 80 år om att stoppa tvångsutvisningen genom att hävda ”hinder för att verkställa beslutet”.

Här följer avslag efter avslag.

Förra året var det endast fyra tvångsutvisningar som stoppades på grund av sjukdom och ålder.

Ett av fallen är den gravt demenssjuka Ganna Chyzevska som först, då 92 år gammal, skulle tvångsutvisas till Ukraina.

Men vid en ny prövning fick hon oväntat uppehållstillstånd.

Då hade press och politiker rasat och Ganna Chyzevskas öde låg i ­Europadomstolens händer.

Migrationsverket hävdar att det hade dykt upp nya omständigheter.

Hennes ombud Ignacio Vita menar att hela hanteringen av ärendet framstår som rättsosäker och godtycklig:

– Ganna var lika gravt dement vid båda prövningarna. Migrationsverket klargjorde aldrig vilka de nya omständigheterna var och på vilket sätt de föranledde en annan bedömning än den tidigare. Det nya läkarintyget var ju nästan identiskt med det gamla.

Borumandi Kalahroudi, 81, splittrade Migrationsdomstolen.

Två av nämndemännen såg en sjuk man som är beroende av sina döttrars omvårdnad – och som dessutom har sin hustrus grav här.

Att skicka honom ensam till Tehe­ran vore ett brott mot de mänskliga rättigheterna i Europakonventionen som garanterar alla rätt till privat- och familjeliv, hävdade de.

Den tredje nämndemannen och rådmannen, vars röst fick fälla avgörandet, tyckte däremot inte att Borumandi Kalahroudis fall var tillräckligt ömmande.

Hans fyra döttrar är alla rotade i Sverige och har välbetalda jobb. I sin vädjan till Migrationsverket lovar de att stå för sin pappas försörjning.

Enligt läkarintygen har Borumandi Kalahroudi en avancerad spinal stenos i ryggraden. Det betyder att han har dålig styrsel på sina ben.

– Sedan vår mamma gick bort är han ofta väldigt deprimerad. Dessutom börjar han bli dement, säger dottern Parvin Borumandi.

Migrationsverket har överlämnat Borumandi Kalahroudis fall till polisen.

– Till mig har polisen sagt att det blir svårt att verkställa utvisningen av en 81-årig man som är så pass sjuk och därför kan de inte vidta några åtgärder i dagsläget, säger Negin Amirekhtiar som biträtt ombudet.

Iran är just nu väldigt restriktiva med att ta emot medborgare som inte återvänder frivilligt, säger Rikspolisstyrelsen till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.