Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gammaldags vanilj - nu med konsistensmedel

Foto: Jannike Kihlberg

GB marknadsför glassen Gammaldags vanilj med att den görs på grädde och äggula. Men när företaget nu säger att de förbättrat receptet har man stoppat i konsistensmedel.

Paketen med GB:s gammaldags vaniljglass pryds med bilder av somrig insjö, glasskål och gräddkanna. Allt andas tradition och glass med bara naturliga ingredienser.

Lagom till sommarsäsongen har bolaget ändrat innehållet. Ovanför paketets bild på en gräddkanna står det sedan en tid tillbaka ”nytt förbättrat recept”.

Förbättringarna består i att företaget tillsatt emulgerings- och stabiliseringsmedel som ska ge bättre konsistens.

– Gammaldags vanilj är en av våra äldsta produkter, men på senare år har vi fått mer och mer klagomål från våra konsumenter på att glassen är isig, säger Dominika Hagborg, marknadschef på GB.

Medlen som tillsatts är bland annat guarkärnmjöl och mono- och diglycerider. På sin hemsida skriver GB att medlen tillsatts för att ”de ska ge krämighet och motstånd mot smältning”.

– Tidigare har vi enbart haft äggula som emulgeringsmedel och det har inte varit tillräckligt bra. Glassen måste hålla sig från produktion hela vägen hem till konsumenterna, säger Dominika Hagborg.

Alla konsumenter är inte glada över det nya receptet. På GB:s hemsida finns en rad inlägg från arga glassätare som känner sig lurade över att en gammaldags glass fått konsistensmedel.

– Men om du jämför med konkurrenter som också har gammaldags vanilj så har de ju stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel, säger Dominika Hagborg och fortsätter:

– Det finns inget regelverk för vad man får kalla gammaldags, det blir ju det som är gängse på marknaden.

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, håller inte med.

– Jag tycker inte att man ska kalla glassen för gammaldags och ursprunglig när man har tillsatt konsistensmedel. Det är inte förenligt med vad folk förknippar med gammaldags. Egentligen behövs bara ägg, grädde och socker för att göra glass, säger han och fortsätter:

– Ord som gammaldags och traditionell är starka och de ska man vara försiktig med. Det verkar som om GB är ute på ett sluttande plan.

Enligt Jan Bertoft är de tillsatta medlen absolut inte är farliga, tillsatsfrågan är i första hand en fråga om ärlighet. För konsumenter som vill undvika tillsatser finns bara en sak att göra:

– Läs paketens innehållsförteckningar.

På GB:s hemsida står fortfarande att glassen görs med ”få enkla ingredienser som grädde, äggula och vaniljstång”. Enligt marknadschefen har man inte hunnit ändra texten, men att det ska göras.

Fakta

Innehållsförteckning GB:s gammaldags vanilj, ingredienserna är skrivna i storleksordning.

Skummjölk, grädde (24 %), socker, glukossirap, skummjölkspulver eller koncentrat, mjölfett, äggula (1,8 %), emulgeringsmedel, (mono och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel, guarkärnmjöl och fruktkärnmjöl, vanilstångbitar, arom.

Emulgerings-, stabiliseringsmedel är en grupp livsmedelstillsatser som används för att påverka en produkts konsistens.

I hemmet används sådana ämnen i den vanliga matlagningen, till exempel potatismjöl, vetemjöl, gelatin och pektin.

Inom livsmedelsindustrin vill man kunna producera livsmedel som har enhetligt utseende och konsistens

Mono- och diglycerider framställs av ätbara fetter och oljor eller glycerol och fettsyror. Får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs.

Fruktkärnmjöl: Framställs ur Johannesbrödsträdets frön.

Guarkärnmjöl: Framställs ur guarväxtens frön.

De båda sistnämnda är produkter från ärt- och baljväxtfamiljen. Det kan inte uteslutas att vissa personer med allergi mot baljväxter såsom sojabönor, jordnötter, lupin, ärtor och bönor även skulle kunna reagera på dessa förtjockningsmedel, enligt Livsmedelverket.

Källa GB och Livsmedelsverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.