Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gäng kapade livsmedelsbutik i Malmö

Ett gäng kastade ut personalen och tog över en livsmedelsbutik i Malmö och drev den i ett dygn, skriver Sydsvenskan. Nu har fyra personer gripits misstänkta för en rad brott.

– Det är rena Jönsson-ligan. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mats Attin, stationsbefäl vid Malmöpolisen till tidningen.

Bakgrunden till händelsen är ett utpressningsförsök som ska ha pågått i några veckor. Paret som äger affären har fått påhälsningar av ett beväpnat gäng flera gånger som har försökt att pressa dem på pengar. Enligt Mats Attin har det förekommit vapenhot och paret ska även ha hotats i sitt hem.

I rädsla för gänget hade paret tagit tillfälligt skydd hos bekanta i Köpenhamn och låtit andra sköta driften av butiken. Och i onsdags dök gänget åter upp i affären.

De gick in i butiken, och tog över den. Alltså, de slängde ut de som jobbade där och fortsatte att driva butiken och sälja varor. De kapade en livsmedelbutik, säger Attin till Sydsvenskan.

Gänget kunde inte komma åt kassasystemet utan de ovetande kunderna betalade med Swish och kontanter, skriver tidningen. Dessutom visar övervakningskameror hur gänget fyllde på med varor från lagret. Kapningen pågick i ett dygn innan polisen fick larm om vad som pågick och kunde gripa gänget i livsmedelsbutiken.

Fyra män är nu gripna misstänkta för flera olika brott, bland annat grov utpressning och grovt egenmäktigt förfarande. Enligt polisen är männen välkända i brottssammanhang sedan tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.