Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gängens våld sprider skräck i Örebro

Örebro. De utkämpar en strid om Örebros narkotikamarknad. Gängkriget mellan gängen Black Cobra och Romano är det värsta i stadens historia och nu har våldet flyttat ut bland vanliga människor på gatan.

– Vi är väldigt oroade över utvecklingen, ­säger Bo Andersson, polismästare och operativ chef i Örebro län.

Fyrverkerier, hann Louis Louinsson tänka när han hörde två höga smällar utanför sin butik för snart två veckor sedan. Men ljudet var i själva verket pistolskott. Kort efter att de avfyrats segnade en 25-årig man ned på marken framför chockade vittnen på Drottning­gatan i centrala Örebro.

– Det var förskräckligt. Helt sjukt. Jag trodde aldrig att detta kunde hända i lilla Örebro. Dagen efter var det helt tomt i butikerna, säger Louis Louinsson.

Nu är det åter liv på gatan. Men händelsen har satt spår. Louis Louinsson låter inte längre barnen gå ensamma på stan. Flera andra Örebrobor som DN pratar med är rädda för att av misstag hamna i skottlinjen.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S) är det en gräns som passerats:

– Nu är det nog. Vi ska äga det offentliga rummet och ingen ska tvinga tillbaka oss. Vi medborgare får inte backa.

Vem som sköt 25-åringen – och varför – är fortfarande oklart. Polisen har ännu ingen misstänkt för mordförsöket. Men då offret tillhör gänget Romano är en av teorierna att motivet finns i gängkonflikten som blossat upp i länet. Några dagar tidigare sköts en person, som enligt polisen finns nära ledarskiktet i Black Cobra, på en sportbar i Kumla. Medlemmar i Black Cobra säger dock till DN att personen är en ”god vän”, inte en gängmedlem.

– Vi har i nuläget inget belägg för att kalla det en hämnd. Det är för tidigt. Människor som lever i den här världen har många fiender, säger Peter Springare, rotelchef för grova brott vid länskriminalen i Örebro.

Båda gängen har funnits i länet under flera års tid. Romano i grann­orterna Kumla och Mosås, där de har en klubblokal. Black Cobra med starkt fäste i Örebro – och ett något udda högkvarter. Enligt polisen håller gänget till på ett centralt hotell – granne med polisstationen.

– Det är inte så att vi lånar socker av varandra direkt, säger Bo Andersson, polismästare och operativ chef vid polismyndigheten i Örebro län.

En razzia tidigare i år resulterade bland annat i ekobrottsmisstankar mot den dåvarande ägaren. Åtal väntas i januari. När DN besöker hotellet bekräftar personalen att en person, som enligt polisen tillhör Black Cobra, långtidshyr rum på hotellet.

Att gängen nu ligger i strid bottnar i att flera ledande Cobra-medlemmar häktades för narkotika­brott för drygt en månad sedan, uppger poliskällor för DN. Då såg Romano sin chans att expandera.

– Men så drygt en vecka senare kom ledaren ut, säger en poliskälla.

Det blev startskottet till uppgörelsen. Ställda inför valet att släppa in Romano i Örebro och därmed förlora en del av sin inkomst – eller att slå tillbaka – valde Black Cobra det senare. Gänget har de senaste åren stärkt sin ställning i staden och tjänar pengar på alltifrån narkotika till beskyddarverksamhet och utpressning, enligt polisen.

Sedan konflikten startade har polisen kämpat för att stoppa konfrontationer.

– Vi ska mala sönder den organiserade brottsligheten. Vi viker oss aldrig. Men det är ett oerhört svårt arbete. Man ska också komma ihåg att detta inte är unikt för Örebro, kampen mot gängen pågår över hela Sverige och det är dags att samhället kvicknar till. Det är inte en rosenröd skön värld vi lever i utan en brutal verklighet som skördar många offer, säger polisen Bo Andersson.

En annan polis beskriver kampen mot gängen som ett krig.

– De bedriver underrättelseverksamhet, kartlägger, precis som vi, och taktikanpassar efter det, säger en chef på Örebropolisens särskilda gänggrupp, som inte vill framträda med namn.

Bland annat ska Black Cobra ha fotograferat och kartlagt enskilda poliser. Något som dock förnekas av gänget.

– Vi är väldigt oroade över utvecklingen. Vi har inte tidigare stått inför en större konflikt, inte sett den omfattande mobilisering som vi ser nu, säger Bo Andersson.

Mobiliseringen består bland annat av att Black Cobra förstärkt med gängmedlemmar från andra län samtidigt som Bandidos kommit till stan för att markera att de stöttar sin supporterklubb Romano. Polisen befarar nu att Bandidos kan dras in på allvar, vilket skulle innebära att kriget skulle hamna på en helt ny nivå, bli nationellt.

Även om Bandidos i Sverige har en väl upparbetad stridsorganisation ända sedan 90-talets mc-krig, så kan Black Cobra matcha dem numerärt, enligt DN:s poliskällor.

En ledande person i Black Cobra som DN har intervjuat bekräftar att det finns en ”osämja”, men menar att det inte rör sig om ett gängkrig.

– Det är något som polis och medier målat upp. Visst, det har varit sammandrabbningar, det kan jag inte neka till. Men det är en liten konflikt mellan tre personer, någon har tjafsat med någon hit och dit, och folk har fått stryk. Sedan skedde det här mot oss, mot vår vän i Kumla, säger Black Cobra-ledaren.

Är det något ni kommer att hämnas?

– Det kan inte jag säga. Till dig.

Vad vet ni om skjutningen på Drottninggatan?

– Ingenting.

Är osämjan över nu?

– Jag tror det, jag vet inte. Det märker vi. Som det ser ut just nu är det lugnt.

Människor som vi pratat med i Örebro är jätterädda för att hamna emellan i era uppgörelser och vågar inte låta sina barn gå på stan. Vad tycker du om det?

– Vi är inte ute efter att skada oskyldiga människor eller göra så att oskyldiga kommer till skada. Det försöker vi undvika maximalt. Vi har också barn, syskon och släktingar – och de kan vara just de som är där på plats också, inte bara främmande människor.

Men om det skjuts på allmänna platser så kan ju en oskyldig skadas?

– Det är därför vi undviker det, säger Black Cobra-ledaren.

Fakta: De strider om makten

Romano
En supportergrupp till mc-klubben Bandidos. Finns på flera olika håll i Sverige.
Black Cobra
Ursprungligen ett danskt gatugäng. Etablerades i Sverige 2007. Införlivade ofta redan existerande kriminella nätverk. Många personer som blev Black Cobra i Örebro var redan etablerade kriminella.

DN

Fakta: Detta har hänt

14 december Drottninggatan, Örebro.
En man skjuts med flera skott men överlever. Polisen har ingen misstänkt.
8 december, Kumla.
En man skjuts på en sportbar. Enligt polisen är han nära ledarskiktet i BC. Två medlemmar ur Romano har suttit häktade för mordförsöket.
27 November, Storgatan/Järnvägsgatan, Örebro.
Misshandel kopplad till gängbråket.
26 November, Västhaga, Örebro.
Slagsmål mellan Black Cobra och Romano utanför en bensinstation.
15 november, Örebro.
Flera medlemmar i Black Cobra häktas av Örebro tingsrätt, misstänkta för narkotikabrott.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.