Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ganna får stanna i Sverige

Den hårt kritiserade utvisningen av demenssjuka Ganna Chyzevska, 91, stoppades i sista stund. Nu kräver flera riksdagspartier en lagändring som förhindrar liknande utvisningsbeslut i framtiden.

På väg ut till Arlanda och flyget som klockan 15.55 på tisdagen skulle föra 91-åriga Ganna Chyzevska till Kiev i Ukraina kom beskedet: Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg hade stoppat Migrationsverkets utvisning av Chyzhevska.

Bilen med 91-åringen och hennes dotterdotter Anna Otto kunde vända.

– Jag känner mig jätteglad, meddelade Anna Otto kort senare från hemmet.

Även hennes mormor uppgavs vara på gott humör.

Men hjärtsjuka, nästan blinda och gravt dementa Ganna Chyzhevskas framtid är inte tryggad i och med utvisningsstoppet. Det är också Anna Otto medveten om.

– Stoppet är tillfälligt, även om det kan bli permanent. Ärendet ligger hos Europadomstolen, säger Andreas Lundberg, teamledare på återvändandeenheten på Migrationsverket, till TT.

Hur lång domstolens handläggningstid är kan han inte säga.

Samtidigt har fallet med Chyzhevska satt i gång en politisk process och under tisdagen meddelade flera riksdagspartier att de vill få till en lagändring som hindrar liknande fall i framtiden.

Folkpartiet vill, i förhandlingarna inom alliansen och med Miljöpartiet, snabbt se över bestämmelsen ”synnerligen ömmande omständigheter”.

– Det är dags att göra en omarbetning utifrån olika fall för att få fler och lite tydligare undantag av mänskliga skäl, säger Ulf Nilsson (FP).

Miljöpartiets Maria Ferm håller med. Den restriktiva tolkningen av bestämmelsen gör Sveriges lagstiftning inhuman, anser hon.

Även Socialdemokraterna efterlyser en lagändring, liksom Vänsterpartiet som vill återinföra den så kallade sista länken. Kristdemokraterna är inne på samma spår. Riksdagsledamoten Emma Henriksson säger att KD motionerat om det ända sedan sista länken slopades 1997.

– Redan då såg vi att ensamma gamla människor med alla sina barn i Sverige skulle riskera att inte få stanna och tillbringa sina sista dagar här.

– Jag vill kunna sitta och hålla min mamma i handen när hon drar sitt sista andetag. Det borde vara givet oavsett om man har kommit till vårt land eller är född här, säger Henriksson till TT.

Enligt Centerns Fredrick Federley kommer frågan om sista länken att tas upp och diskuteras vid något av de möten som hålls varannan eller var tredje vecka med migrationsminister Tobias Billström (M) om den migrationspolitiska överenskommelsen.

– Men om Europadomstolen kommer fram till att vi behöver en ändring så är det bara att genomföra den, säger han.

Migrationsminister Tobias Billström tycker att man ska akta sig för att ropa på lagförändringar utifrån ett enskilt fall.

– I stället måste man titta på vad det är för politik som vi har valt i Sverige. Vi har valt att i första hand erbjuda människor skydd.

– I dagsläget ser jag det som uteslutet att över huvud taget överväga att återinföra sista länken med tanke på det mycket stora antal asylsökande som Sverige har i dagsläget. Det skulle generera kostnader inom äldrevård och medicinsk vård som Sverige inte har några resurser till, säger Tobias Billström till TT.

Att utvidga kretsen av människor som anses ha synnerligen ömmande omständigheter till att omfatta fler personer som är äldre skulle också medföra väldigt omfattande kostnader, enligt Billström.

En kartläggning som presenterades för regeringen i våras visade dessutom att bestämmelsen använts av Migrationsverket på det sätt som lagstiftarna tänkt sig.

Billström säger att han inte har någonting emot att diskutera de här frågorna med övriga allianspartier och med Miljöpartiet, men hänvisar samtidigt till den ramöverenskommelse för migrationspolitiken som man har och som gäller fram till 2014.

När det gäller Europadomstolens inblandning i ärendet med Ganna Chyzevska anser Billström att man nu måste avvakta vad den kommer fram till.

– Skulle det visa sig att Sverige brutit mot någon artikel i Europakonventionen för mänskliga rättigheter så kan det vara skäl att bevilja uppehållstillstånd. Men utifrån det kan man inte dra hur långtgående slutsatser som helst om den svenska lagstiftningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.