Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 05:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gasattacker-fornekas-med-hjalp-fran-svensk-lakargrupp/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gasattacker förnekas med hjälp från svensk läkargrupp

En svensk människorättsgrupp påstår att uppgifter om kemgasattacker i Syrien är en bluff. Ryska regeringen kallar dem expertvittnen och deras påståenden har använts av Syrien i FN:s säkerhetsråd. Men i Sverige är gruppen nästan helt okänd och dess trovärdighet ifrågasätts nu från flera håll.

Det är ”obestridligt” att kemiska vapen har använts i kriget i Syrien. Det slog Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) fast vid ett extrainsatt sammanträde i Haag i onsdags.

På mötet fick OPCW:s medlemsländer ta del av bevis för att en syrisk by attackerats med nervgas i början av april. Minst 87 människor dödades, varav många barn, i attacken mot byn Khan Sheikhoun i Idlibprovinsen.

Läs mer: USA till häftigt angrepp mot Ryssland om gasattacken

Men Ryssland har hela tiden hävdat att anklagelserna mot den syriska regimen är falska. I de fall som kemiska vapen har använts menar Ryssland att det är de oppositionella rebellerna som ligger bakom attackerna.

Den ryska regeringens representant i OPCW slog direkt tillbaka mot de nya uppgifterna.

Han hävdade att anklagelserna mot den syriska regeringen bygger på rykten och falsarier som sprids av den kända hjälpgruppen Vita hjälmarna. Som bevis hänvisade han till svenska uppgifter från en organisation som kallar sig Swedish doctors for human rights (Swedhr):

– Vi föreslår att alla bekantar sig med materialet som satts samman av experter från Swedish doctors for human rights som dragit slutsatsen att barnen som visas i Vita hjälmarnas filmer var medvetslösa och påverkade av narkotiska substanser, sa ryska utrikesdepartementets sändebud Mikhail Uljanov.

Den svenska organisationen grundades 2015 och säger sig vara en oberoende grupp svenska medicinska experter som arbetar mot krigsbrott. Men varken Läkarförbundet eller Sveriges Läkaresällskap känner till dem. Det gör inte heller några av de största hjälporganisationerna.

– Jag har jobbat med mänskliga rättigheter sedan 2003, och arbetat vid Europadomstolen, i Genève och på utrikesdepartementet. Och jag har aldrig hört talas om dem tidigare, säger Måns Molander, chef för Human rights watch i Sverige.

Trots att Swedhr är så okänd i Sverige har dess företrädare på kort tid intervjuats upprepade gånger i ryska medier, och i den ryska regeringens internationella propagandakanaler RT och Sputnik. De har också lyfts fram av representanter för både Rysslands och Syriens regeringar. Gruppens budskap har till och med nått in i FN:s säkerhetsråd, där Syriens ambassadör hänvisat till dem för att hävda den egna regeringens oskuld.

DN:s granskning av Swedhr och deras sajt The indicter visar att gruppen sedan starten 2015 driver en tydlig agenda. Gruppens företrädare anser bland annat att Wikileaksgrundaren Julian Assange är utsatt för en konspiration, att Ukraina styrs av fascister och att svenska medier, däribland DN, sprider ”russofob” propaganda.

Bakom gruppen står bland andra den pensionerade folkhälsoprofessorn Marcello Ferrada de Noli, läkare på en vårdcentral i Skåne, och den tidigare KI-professorn Anders Romelsjö som även driver debatt på en vänsterpolitisk blogg.

Foto:  Swedhrs webbsida ”The Indicter”.

Gruppen arbetar hårt för att fria den syriska regimen från anklagelser om kemiska vapen. I flera artiklar som gruppen publicerat på den egna sajten The indicter hävdar den att bevisen för kemiska attacker förfalskats av hjälporganisationen Vita hjälmarna.

Enligt en artikel som publiceras den 6 mars utnyttjas döende barn i propagandasyften av Vita hjälmarna. Anklagelserna bygger på slutsatser som de säger sig ha kunnat göra utifrån filmklipp från Vita hjälmarnas hjälpinsatser som publicerats på videosajten Youtube.

Två dagar efter att artikeln publicerats intervjuas gruppens ordförande Marcello Ferrada de Noli av den ryska engelskspråkiga propagandakanalen RT.

– Målet är inte att rädda liv, utan att visa en situation som kan gagna de krigshetsare som vill gå djupare in i konflikten i Syrien och avsätta den legitima regeringen där, säger han om Vita hjälmarna i tv-inslaget.

Foto: Chumachenko Olga/mid.ruRyska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova. Foto: Olga Chumachenko

En vecka senare får den svenska gruppen ytterligare draghjälp. På en pressträff den 16 mars går det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova ut i en attack mot Vita hjälmarna. Hon uppmanar alla att ta del av slutsatserna som dragits av ”de oberoende svenska människorättsaktivisterna”.

– Artikeln avslöjar cynismen och den absoluta hjärtlösheten hos dessa talangfulla teaterregissörer, säger hon om Vita hjälmarna.

Under de följande veckorna medverkar Marcello Ferrada de Noli flera gånger i RT, Sputnik och i nyhetsprogram på ryska Kanal Ett. I intervjuerna uttalar han sig i frågor som går långt utanför hans egna medicinska område. Marcello Ferrada de Noli är doktor i psykiatri och folkhälsovetenskap. I tv-inslagen säger han att det är troligt att rebeller ligger bakom kemgasattacker i Syrien.

– Jag kände inte till den här organisationen men det är väldigt allvarliga anklagelser som de kommer med och som det enligt min kännedom inte finns någon saklig grund för, säger Elin Karlsson, ordförande i Läkarförbundets Etik och ansvarsråd.

Inte heller Svenska Läkaresällskapet känner till gruppen.

– Vi känner inte till organisationen och samarbetar inte med dem, säger Tobias Alfvén, ordförande i kommittén för global hälsa vid Svenska Läkaresällskapet.

Marcello Ferrada de Noli, ordförande för Swedish doctors for human rights, säger till DN att organisationen arbetar för en säkrare värld.

– Vårt huvudmål är att arbeta för fred. Vi gör allt vi kan för att minska risken för krig och konfrontation mellan stormakterna. Det som sker utomlands påverkar också Sveriges öde, säger han.

Han säger att de är en helt fristående organisation, att de inte har några kontakter alls med ryska myndigheter och att han inte kan svara på varför den ryska och syriska regeringen uppmärksammat dem.

– Men om vi bidrar till att minska risken för krig så är det naturligtvis positivt. Vi har gjort det som medierna borde ha gjort. Tyvärr är inte medierna i västvärlden, speciellt inte i Sverige, intresserade av att ta reda på sanningen om de påstådda gasattackerna i Syrien.

Ni anklagar andra för att bedriva propaganda, deltar ni inte själva i ett propagandakrig?

– Jo, propaganda för fred.

Frågorna som ni driver överensstämmer med den ryska regeringens linje…

– Nej, nu avbryter jag dig. Vi driver bara vår egen linje. Om den överensstämmer med olika länders positioner så är det inte vår avsikt.

Enligt Marcello Ferrada de Noli uttalar han sig enbart inom ramen för den medicinska expertis som finns inom hans grupp. Han säger att de har varit i kontakt med andra svenska läkarföreningar, och han beklagar att de inte vill kännas vid dem. Samtidigt säger han att deras fokus ligger på frågor utanför Sverige.

Foto: Edlib / IBL Bildbyr�Ett av drabbade barnen i den syriska gasattacken. Foto: IBL

I rysk tv har Marcello Ferrada de Noli sagt att det troligen är de oppositionella rebellerna som använt kemvapen, och det står han fast vid när DN intervjuar honom.

– Jag tror inte att president Bashar al-Assad gör det. Det skulle vara politiskt ologiskt. Den syriska regeringen vinner kriget nu. Kemvapen tjänar bara oppositionen.

Läs mer: al-Assad: Gasattacken ett rent påhitt

Även om det fortfarande inte är fastlagt vem som ligger bakom attackerna finns det fakta som tyder på att kemvapen faktiskt har använts i Syrien. Det säger Åke Sellström, som tidigare lett FN:s jakt på kemvapen i Syrien.

Åke Sellström säger att han inte känner till den svenska läkargruppen och de slutsatser som den dragit av videoklipp på nätet. Han poängterar att det är svårt att bedöma bevisvärdet på filmer eftersom man inte vet under vilka förhållanden som de filmats.

– Därför är bevisvärdet mycket starkare när man hittar gasen i människor, säger docent Åke Sellström.

Fakta.Swedish doctors for human rights

Foto: Skärmdump ryska kanal 1

  • Grundades i maj 2015. Ordförande är Marcello Ferrada de Noli, vice ordförande är Anders Romelsjö. I styrelsen sitter totalt sex doktorer. Målet är enligt gruppen att kämpa för fred. Har aktivt drivit frågor kring Julian Assange, Ukraina och Syrien.
  • Gruppen har den senaste tiden förekommit frekvent i ryska medier men är i Sverige okänd, varken Läkarförbundet och Läkareföreningen känner till dem. Gruppen har vid ett fåtal tillfällen förekommit i svensk press, bland annat har de replikerat på debattinlägg i Dagens Nyheter.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.