Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gävle bitvis under vatten efter intensivt regnande

00:33. Lika mycket nederbörd kom under natten som på en normal oktobermånad i Gävle. Källare, gator och vägar har drabbats av översvämningar.

Gävle har drabbats av översvämningar efter nattens kraftigt regn. På ett dygn har det kommit lika mycket nederbörd som under en normal oktobermånad. Mer regn är att vänta i delar av östra Sverige under dagen, men inte lika intensivt.

Räddningstjänsten i Gävle fick under natten och morgonen rycka ut på en rad larm om översvämningar i källare och på gator och vägar. I området Forsby översvämmades flera villor.

– Det var problem med en pumpstation, så vattnet gick rakt upp genom brunnarna i folks källare, säger Jens Walldorf, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Kommunens bolag för fastighetsskötsel rapporterar att det läckt in vatten via fasaden in i Konserthusets stora konsertsal. Också i två av kommunens stora gymnasieskolor har det läckt in vatten.

– Det fortsätter att vara problematiskt, men just nu är det i alla fall inget akut för oss, säger Jens Walldorf  vid 14-tiden på eftermiddagen.

Rolf Öhlund på Gävle drift & service.
Rolf Öhlund på Gävle drift & service. Foto: Stefan Westrin

Orsaken till det myckna regnandet är ett lågtryck över Baltikum som matar in skurar och mer sammanhängande regn över ett bälte från södra Norrlandskusten ner till Blekinge.

SMHI utfärdade i lördags en klass 1-varning för stora nederbördsmängder i Uppland och Gästrikland. Det visade sig bli Gävle som fick ta emot mest. Under dygnet fram till måndagsmorgonen fick residensstaden 54 millimeter, varav 44 under natten. Normalt kommer där 59 millimeter under hela oktober månad.

Films kyrkby i norra Uppland kom inte långt efter med drygt 48 millimeter under samma tid.

Att det har blivit så kraftigt regn i just dessa trakter beror på samma fenomen som när kraftiga band av snöbyar bildas under förvintern, ofta kallade snökanoner.

– Det uppstår när kall luft strömmar över relativt varmt vatten, och man får en förstärkning av nederbörden när den kommer in över kusten, säger meteorolog Therese Fougman på SMHI.

Stadsdelen Öster i Gävle på måndagen.
Stadsdelen Öster i Gävle på måndagen. Foto: Stefan Westrin

Det kommer att fortsätta att regna över den översvämningsdrabbade regionen under måndagen, men inte lika intensivt som tidigare.

– Det handlar om tio femton millimeter fram till tisdagsmorgonen. Men om det redan har kommit 50 kan ju det bli droppen, varnar Therese Fougman.

Först under tisdagseftermiddagen ger regnvädret med sig helt i östra Svealand och södra Norrland. Då har lågtrycket begett sig upp till Finland, och nederbörden har flyttat sig till norra Norrland.

I Lappland kommer den delvis att falla som snö. I lördags registrerades säsongens första officiella snötäcke, en centimeter i Svartberget i Lappland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.