Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gävlebocken brann ned

02:17. Gävlebocken invigdes under söndagen inför 20 000 besökare. Timmar senare var den borta. Se när årets bock brinner.

Bara timmar efter det att den 50-årsjubilerande julbocken i Gävle invigts på söndagskvällen stod den åter i ljusan låga. Ännu på måndagsmorgonen var ingen gripen.

Larmet om att bocken brann kom in till SOS Alarm klockan 23.02 på söndagskvällen bara timmar efter det att bocken invigts i samband med en ceremoni i Gävle. Artister som Thomas Di Leva, Frans och Lisa Ajax lockade närmare 20.000 personer.

Men klockan 23.10 återstod bara ett förkolnat träskelett av bocken sedan all halm brunnit upp.

– Jag har fått veta att det har stått en person i närheten av en näraliggande restaurang som har kastat en brandbomb mot bocken. Vittnen har lämnat ett signalement till polisen, säger Maria Wallberg, talesperson för Gävlebocken till DN.

Foto: Pernilla Wahlman/TT
Resterna av julbocken. Foto: Pernilla Wahlman/TT

– Vi har tillstånd att ha kameraövervakning inom inhägnanden runt bocken och vi har också haft två vakter på plats. Det här är ytterligare ett bevis på hur svårbevakad bocken är.

Tre bocksabotage som sticker ut

Polisen i Gävle söker nu efter en gärningsman:

– Vi har flera patruller som söker efter en misstänkt gärningsman och brottet betecknas som grov skadegörelse, säger Matilda Isaksson, LC-befäl för region Mitt till DN.

Bocken står på Slottstorget i centrala Gävle och har blivit en symbol för att julfirandet startar. Den uppfördes i torsdags och kostnaden för bocken är omkring 150.000 kronor.

– Det ligger ungefär 1.000 arbetstimmar bakom bocken. Det är hemskt tråkigt att den inte fick stå över nyår, säger Maria Wallberg.

Förutom kostnaden för själva uppförandet har ytterligare 150.000 kronor budgeteras för bevakning:

– Den summan blir ju lägre nu, säger Maria Wallberg.

Kommer ni att bygga upp bocken igen i år?

– Nej, det kommer vi inte att göra.

Gävlebocken själv beklagade sitt tidiga frånfälle på sitt Twitterkonto.

Förra året brändes Gävlebocken ned den 27 december. En berusad 25-årig man greps då för dådet.

Gävlebocken lever farligt och redan den första bocken blev lågornas rov. Sedan dess har bocken brunnit vid ytterligare 27 tillfällen och skadats på andra sätt sex gånger. 1979 brändes bocken redan innan den hunnit sättas upp.

Bara 14 bockar har fått leva några dagar in på det nya året. När den inte har bränts har den körts på av bilar, slagits sönder eller, som 1975, kollapsat av sig självt.

Foto: Pernilla Wahlman/TT
Julbocken några timmar innan den brann. Foto: Pernilla Wahlman/TT

Men 2014 års bock visade sig vara av ett tåligare virke. Kommunens beslut att flytta taxiväntplatsen till Slottstorget, och på så sätt se till att det fanns folk i rörelse runt bocken också nattetid, visade sig lyckat. Bockbrännarna lyste med sin frånvaro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.