Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gävlebocken har brunnit

Gävlebocken har brunnit ner – igen.
Gävlebocken har brunnit ner – igen. Foto: www.merjuligavle.se / Scanpix
Den världsberömda julbocken i Gävle klarade sig inte fram till julafton i år. Vid midnatt natten till torsdagen satte någon eld på den. ”Vi har inlett en förundersökning gällande grov skadegörelse”, säger Johan Fredriksson, vakthavande befäl vid Gävlepolisen, till DN.se.

SOS larmades klockan 23:56. Webbkamerabilder visade hur bocken snabbt blev övertänd och totalförstördes innan brandkåren hann fram.

– Vi har inte någon misstänkt eller någon gripen i nuläget, säger vakthavande befäl Johan Fredriksson.

Polisen har spärrat av platsen för teknisk undersökning och en förundersökning gällande grov skadegörelse har inletts. Strax efter midnatt samlade polisen in vittnesuppgifter kring bockområdet.

Det finns vittnen, de förhörs som bäst. Men det är svårt att säga ifall vi får fast någon, det är nog att ta i att säga att förhoppningarna är goda, säger Johan Fredriksson.


Flera personer har synts nära julbocken strax innan elden flammade upp. Uppgifterna varierar, men det kan vara tre–fyra inblandade i attentatet, enligt Johan Fredriksson.
Han är själv förvånad över det snabba brandförloppet, och polisen vet inte hur gärningsmännen gått tillväga.
– Brandkåren isade ju ner bocken under kvällen, konstaterar han.

På luciaaftonens morgon hade polisen fortfarande ingen misstänkt. Samtidigt gick det att i direktsändning på webben se hur röken efter eldsvådan fortfarande pyrde kring det sotsvarta bockskelettet. På bloggen som är kopplad till merjuligavle.se hette det:
"Usch, hade ett sånt där otrevligt besök i natt igen! Men jag mår bra och är OK!"

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.