Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gävlebocken på plats

Gävlebockens liv brukar sällan bli långt. Men nu står den på plats, den jättelika halmbocken som sedan 1966 varit Gävles hyllning till julen.

På torsdagen pusslades bocken ihop på Slottstorget i Gävle. Med hjälp av kranbilar lyftes delarna på plats och kommer nu att förgylla gävlebornas vardag – så länge den nu får stå kvar.

För Gävlebocken lever farligt och redan den första bocken blev lågornas rov. Sedan dess har bocken brunnit vid ytterligare 27 tillfällen och skadats på andra sätt sex gånger. 1979 brändes bocken redan innan den hunnit sättas upp.

Bara 14 bockar har fått leva några dagar in på det nya året.

När den inte har bränts har den körts på av bilar, slagits sönder eller, som 1975, kollapsat av sig självt.

Men förra årets bock visade sig vara av ett tåligare virke. Kommunens beslut att flytta taxiväntplatsen till Slottstorget, och på så sätt se till att det fanns folk i rörelse runt bocken också nattetid, visade sig lyckat. Bockbrännarna lyste med sin frånvaro.

Också i år flyttas väntplatsen till bocken mellan den 26 november och 3 januari. Om detta sista halmstrå hjälper också i år står skrivet i stjärnorna.

Den som vill följa bockens öde kan göra det på sajten Visit Gävle där en kamera sänder bilder från platsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.