Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gävlebockens pappa: Bränn den

Julbocken i Gävle, före respektive efter branden under natten mot lördagen den 21 december 2013.
Julbocken i Gävle, före respektive efter branden under natten mot lördagen den 21 december 2013. Foto: Pernilla Wahlman/TT

”Det vore bra pr för Gävle kommun att avsluta ’bock-eran’”. Det säger Stig Gavlén som 1966 lanserade idén om att uppföra en gigantisk julbock i centrala Gävle. När den fyller 50 vill han att den ska brinna för sista gången.

– Vi har kommit till en vändpunkt där det inte längre är positivt som varumärke som man har försökt göra den till. Nu är vi på väg i en utförsbacke och då är det dålig pr att ha något som brinner, säger Stig Gavlén till Gefle Dagblad.

Reklammannen och författaren Gavlén, 87, säger att den första bocken – konstruerad av brodern Jörgen Gavlén och uppförd av räddningstjänstens hjälp – kostade 10.000 kronor. Dagens kostnad uppskattar han till 500.000 kronor, en summa som enligt honom kan användas till ”mindre eldfängd pr”.

– De pengarna kan användas till bättre pr än ett brinnande nidingsdåd, säger Stig Gavlén.

En lämplig tidpunkt, tycker han, är julen 2016 då julbockstraditionen fyller 50 år. Men några sådana planer finns inte från den lokala så kallade Bockkommittén.

– Vi vill fira 100 år med Gävlebocken på plats och planerar just nu ett 50-årskalas med Gävleborna. Den sprider så mycket glädje och sätter Gävle på kartan vilket vi är otroligt stolta över, säger ordföranden Maria Nässert till Gefle Dagblad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.