Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gavleborg-och-orebro-stoder-nooshi-dadgostar-som-v-ledare/

Svensk politik

V i Värmland kastar in nytt namn, men stödet stärks för Nooshi Dadgostar

Bild 1 av 2 Nooshi Dadgostar.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 2 av 2 Håkan Svenneling

Vänsterpartiet i Värmland kastar in ett nytt namn som tänkbar efterträdare till Jonas Sjöstedt - riksdagsledamoten Håkan Svenneling. Samtidigt växer stödet för favoriten Nooshi Dadgostar som nomineras av distrikten i Skåne, Örebro län och Gävleborg . 

Vänsterpartiet i Värmland nominerar fyra namn till partiledarposten, däribland förhandstippade Nooshi Dadgostar och Håkan Svenneling som är ledamot av riksdagens utrikesutskott.

– Håkan Svenneling är en mångsidig och kunnig politiker som kan mycket om bland annat landsbygdsfrågor. Det är frågor som vi tycker är viktiga och som har glömts bort, både i samhället i stort och även i Vänsterpartiet, säger distriktsordförande Madeleine Nyvall till TT.

Håkan Svenneling vill på lördagen inte ge besked om han ställer upp. Värmland nominerade också Ali Esbati och Hanna Gedin, men de har på förhand tackat nej till att ställa upp i valet. Enligt Madeleine Nyvall är nomineringarna ett sätt att peka ut framtidsnamn i partiet.

Så här långt är Nooshi Dadgostar den enda som öppet kandiderar till posten som Jonas Sjöstedts efterträdare. Enligt Joel Nordkvist, som är ordförande för V i Gävleborgs län, skulle distriktet ha ställt sig bakom Nooshi Dadgostar även om det funnits fler uttalade aspiranter till partiledarposten.

– Vi har diskuterat andra namn, men Nooshi Dadgostar är den kandidat vi ställer oss bakom oavsett om det funnits konkurrens, säger han.

– Hon är vice partiledare och en del av det ledarskap som tagit oss dit vi är i dag med höga opinionssiffror och stora framgångar.

Hade det varit bra med fler kandidater?

– Det hade naturligtvis inte skadat med fler, men det är heller inget problem. Historisk sett har det inte alltid varit fler kandidater med mot slutet. En invändning mot Nooshi Dadgostar har varit att hon är okänd, men det är hon ju inte för oss i partiet. Blir hon partiledare får fler lära känna henne, säger Joel Nordkvist.

Även Vänsterpartiet i Örebro län ställer sig enhälligt bakom Nooshi Dadgostar som partiledare.

– Det är lite tråkigt att det inte är fler kandidater som ställer upp. Vi har diskuterat andra namn, men vi vill ha en partiledare som vill vara partiledare, säger distriktets ordförande Maria Odheim Nielsen.

– Nooshi Dadgostar kan det här. Hon kommer till 100 procent att bli en bra partiledare även om det inte blir lätt att efterträda Jonas Sjöstedt.

 Det näst största distriktet Skåne nominerar också Nooshi Dadgostar.

– Många tror på Nooshi Dadgostar, hon har stor erfarenhet och kunskap. Hon hade blivit vår kandidat även om det funnits andra som uttalat intresse för partiledarjobbet, säger distriktets ordförande Umihana Rasovic.

Tidigare hann flera distrikt nominera Ulla Andersson och Tamara Spiric innan de meddelade att de inte ställer upp. Förra veckan avstod V i Kronobergs län från att nominera i väntan på fler kandidater. 

–– Det blir meningslöst att diskutera för och nackdelar när det bara finns en kandidat, sade distriktsordförande Staffan Sandström, som tror att Jonas Sjöstedts popularitet gör att det kan kännas svårt att ta över efter honom.

Nomineringar kan göras fram till den 21 februari. Ny partiledare väljs på stämman i Västerås den 21-24 maj.