Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gåvor och flytt till Sverige räddning i krisens Finland

Finlandssvenska Camilla Ekholm, 25 år, är tvåbarnsmamma och lever på studielån. ”Det är svårt att hitta extrajobb. Man måste nog känna någon.”, säger hon.
Finlandssvenska Camilla Ekholm, 25 år, är tvåbarnsmamma och lever på studielån. ”Det är svårt att hitta extrajobb. Man måste nog känna någon.”, säger hon. Foto: Alexander Mahmoud

I den ekonomiska krisens spår väljer allt fler finländare att flytta utomlands. Vanligast är att flyttlasset går till Sverige. Samtidigt tvingas allt fler ta hjälp av välgörenhet för att klara brödfödan.

– Gärna Sverige, där är möjligheterna större.

Vi hör samma mening på de mest olika ställen i Finland. I soppkök, på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och bland arbetslösa i Salo, där Nokia tidigare hade sin huvudfabrik.

Efter flera år av sjunkande ekonomi och ökad arbetslöshet är uppenbarligen många finländare villiga att prova lyckan någon annanstans. Statistiken talar sitt tydliga språk. 2010 flyttade 11 905 finländare utomlands. 2015 hade siffran ökat till 16 305.

Inte sedan lågkonjunkturen på 1970-talet har så många finländare valt att packa väskan. Och det vanligaste landet att flytta till är Sverige. Av dem som utvandrade 2015 valde drygt 3 000 sitt västra grannland.

Foto: Alexander MahmoudMax Hasselblatt ska praktisera på ett konsultbolag i Sverige. Efter magisterexamen i Finland talar mycket för att han återvänder till Sverige. Foto: Alexander Mahmoud

Max Hasselblatt susar lite stressad in på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och slår sig ner i en ärtgrön fåtölj. Han har en noggrant utarbetad karriärplan. I september bär det av till Sverige för att praktisera på ett konsultbolag. Lagom till jul är han tillbaka i Finland för att slutföra sin magisterexamen. Men efter det talar mycket för att näsan pekar västerut igen. Med ökad konkurrens om jobben i Finland ser erfarenhet från Sverige bra ut på meritlistan.

– Konkurrensen om de bästa jobben i Finland har hårdnat. När min pappa gick här kunde man slumra sig genom studierna och ändå få bra jobb. Nu måste man jobba hårdare och med några år i Sverige på nacken ökar mina chanser.

Max Hasselblatt är i gott sällskap. I den styrelse för finansiella studier som han sitter är hälften på väg.

– Möjligheterna i Finland har blivit mindre, konstaterar han.

Foto: Alexander Mahmoud”Många blir nog fast i Sverige, säger Rasmus Sinnemaa på Svenska Handelshögskolan. Foto: Alexander Mahmoud

Enligt Rasmus Sinnemaa befinner sig nästan hälften av dem som gått ut Svenska Handelshögskolan utomlands och för många är Sverige första valet.

– Det är mer lukrativt att flytta till Sverige. Där finns mer intressanta möjligheter. Här finns mycket färre jobb.

Och även om Max Hasselblatts plan är att flytta tillbaka till Finland, så tror Rasmus Sinnemaa att många lätt blir kvar i Sverige.

– Det är lätt att bli bekväm där. Det är nära hem, man får jobb och bostad och kan redan språket, många blir nog fast i Sverige.

Det är en utveckling som oroar riksdagsmannen Juhana Vartiainen.

– Vi vet ännu för lite om utflyttningen. Men jag ser det som en riktig hotbild och är genuint oroad för att många unga och välutbildade väljer att lämna Finland. Det verkar vara de mest välbegåvade som försvinner, säger Juhana Vartiainen, som representerar Samlingspartiet, ett av partierna i den borgerliga regeringen.

De unga behövs i ett Finland som står inför en åldrande befolkning när babyboomgenerationen går i pension, menar han.

– De som nu går i pension kommer om 15–20 år behöva långtidsvård och de årskullar som kommer in på arbetsmarknaden är för små för att försörja den åldrande befolkningen. Då måste vi verkligen försöka se till att vi är konkurrenskraftiga för den unga generationen.

Men den finländska ekonomin har långt ifrån imponerat de senaste åren. BNP sjönk tre år i rad innan 2015 noterade en svag uppgång. Samtidigt har arbetslösheten stadigt tickat uppåt.

”Jobs took our jobs”, har Alexander Stubb, tidigare statsminister, nu finansminister på väg ut efter att nyss ha blivit avpolletterad som ledare för borgerliga Samlingspartiet, sagt.

Han syftar på Apples grundare, Steve Jobs, som låg bakom mobiltelefonrevolutionen med smarta telefoner. Finlands stolthet, mobiltillverkaren Nokia, togs fullständigt på sängen, och rasade genom golvet på mobiltelefonmarknaden. Det blev också ett hårt slag för hela den finländska ekonomin. När Nokia gick som bäst stod bolaget för 20 procent av landets export och sysselsatte som mest 24 000 personer. Dessutom lanserade Apple läsplattor som gjorde nyheter digitalt mer lättillgängliga. Det blev en smäll för en annan av Finlands viktiga exportsektorer, skogsindustrin.

Foto: Alexander MahmoudRiksdagsmannen Juhana Vartiainen är genuint oroad för att många unga och välutbildade väljer att lämna Finland. Foto: Alexander Mahmoud

Till det kommer den viktiga handelspartnern Rysslands ekonomiska nedgång och landets handelskrig med EU som bland annat har drabbat finsk livsmedelsexport. Exporten till Ryssland har nu nästan halverats, från 10 procent av andelen export till 5,8 procent.

– Alla chocker kom samtidigt, konstaterar Juhana Vartiainen krasst inne i riksdagshusets ljusa annex.

Det stora problemet, anser Vartiainen, är att lönerna fortsatt stiga i ganska hög takt, trots en sjunkande produktivitet. Resultatet är en försämrad konkurrenskraft.

Här måste Finland ta efter Sverige, menar Vartiainen som tidigare varit forskningschef för Konjunkturinstitutet i Sverige. Tillsammans med Sveriges förre finansminister Anders Borg har han författat skriften ”En strategi för Finland”. Ett huvudbudskap är att lönekostnaderna måste sjunka. Bland annat föreslås att Finland, liksom Sverige, låter industrin sätta märket i avtalsrörelsen.

Men facket är starkt i Finland och har stretat emot. Nu har man dock gått med på bland annat ökad arbetstid, sänkt semesterersättning och minskad sjukersättning.

Trots det, och trots att ekonomin växte överraskande stark första kvartalet i år, verkar inte Vartiainen särskilt övertygad om att en vändning är på gång.

– Det är de första fragila tecknen på en återhämtning. Men problemet med att sysselsättningen inte växer kvarstår. Det är allvarligt eftersom vi också har ett demografiskt problem.

Och något ekonomiskt uppsving märker inte de hundratals som köar utanför välgörenhetsorganisationen Hursti charity. Regnet öser ner över den ringlande kön av människor som står tålmodigt med nedböjda huvuden och väntar på sin tur att plocka åt sig av bröd, grönsaker, sill och frukt. De finländska finanserna är usla och besparingar i bidragssystemen har gjort att fler tvingas ta hjälp välgörenhetsorganisationer.

Heikki Hursti i illgul reflexväst tog över föräldrarnas verksamhet 2005. Då kom 300 varje tillfälle i veckan de har öppet. Nu är antalet uppe i 3 200.

– Klientelet domineras av arbetslösa och pensionärer, säger han.

Till de förra hör trebarnsmamman Eva Jogi.

– Jag blev uppsagd för två år sedan och måste gå hit ibland sedan a-kassan sänktes.

Foto: Alexander Mahmoud”Varför ska jag skämmas för att jag inte tjänar tillräckligt”, säger Morgan Devereaux. Foto: Alexander Mahmoud

Många skäms, packar sina kassar snabbt och vill inte prata. Men scenartisten Morgan Devereaux håller huvudet högt.

– Vi är normala människor. Först tyckte jag det var pinsamt att komma hit, men varför ska jag skämmas för att jag inte tjänar tillräckligt.

Han anklagar regeringen för att fler har blivit fattiga.

– Jag förstår verkligen inte varför de inte avgår. De har dragit ner alldeles för mycket.

Finlandssvenska tvåbarnsmamman Camilla Ekholm lever på studielån och har svårt att försörja familjen efter en skilsmässa. Hon har svårt att hitta extra jobb och blir det ingen förbättring är hon redo att flytta.

– Jag har funderat på det och kan tänka mig flytta till Stockholm. Språket har jag och kanske det är lättare hitta ett jobb där.

Socialarbetaren Teija Tanska konstaterar att även trycket på socialkontoret har stigit i höjden.

– Vi ser fler och fler som kommer och behöver hjälp, men vi har inte mer resurser. Det är sorgligt. Det handlar om arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer, normala människor som kämpar. Inte missbrukare som många kanske tror. Den lägsta ersättningen är så låg.

Fakta.Finland

Finland var 2015 den åttonde största ekonomin i euroområdet.

BNP per person är den femte högsta bland euroländerna.

Landet har 5,5 miljoner invånare.

Bland företag som ger dagens Finland hopp finns bland annat Rovio som ligger bakom det storsäljande mobilspelet Angry Birds, och hisstillverkaren Kone.

Nyligen skedde en politisk rockad i Finland. Samlingspartiets ledare, tillika finansministern, Alexander Stubb petades från till förmån för Petteri Orpo.

Vänsterförbundet valde finlandssvenska Li Andersson till ny ordförande.

Svenska Folkpartiet fick Anna-Maja Henriksson som ny partiledare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.