Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gåvorna till Estelle

Fruktträd, bilderbok och en blå skål. Här är några av Estelles dopgåvor.

Republikanska föreningen avslöjade på dopdagen sin gåva till prinsessan Estelle — bilderboken Alla barns rätt, en bilderbok om barnkonventionen, av Pernilla Stalfelt. I den står bland annat att läsa att "alla barn har rätt att tro på vad de vill". Föreningen räknar med att det 2024 kommer att finnas en majoritet i Sverige för att avskaffa monarkin.

Sveriges landshövdingar skänker en dopskål i Östgöta-blått glas med slipade blåklintsblommor, formgiven av Margareta Hennix och tillverkad av Reijmyre glasbruk i Östergötland. Valet av dopgåva hänger samman med att prinsessan Estelle är hertiginna av Östergötland.

Av Linköpings domkyrka får prinsessan Estelle ett nytillverkat halssmycke i silver. Formen, en silverstjärna med en sötvattenspärla, är inspirerad av små silverbeslag på ett Vadstenaarbete från 1515.

Dalarnas dopgåva är en stor handmålad dalahäst med prinsessan Estelles namn och signerad "Från Dalafolket". Den överlämnas av landshövding Maria Norrfalk.

Av Ockelbo kommun och Stockholms stad får Estelle ett körsbärsträd och ett päronträd.

Från Region Värmland får prinsessan Estelle ett stjärnmönstrat bäddset i 100 procent lin, tillverkad av Klässbols linneväveri.

Estelle får också ge namn åt en kilometerlång gång- och cykelstig mellan Borgholm och kungafamiljens sommarbostad Solliden på Öland.

Av kommuner, näringsliv och länsstyrelsen i Östergötland får prinsessan och hertiginnan av Östergötland en upplevelsestig för barn i naturreservatet vid fågelsjön Tåkern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.