Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Generaldirektören: Vi hade inte koll på momsreglerna

Säpos generaldirektör Anders Thornberg med pressekreterare Sara Kvarnström (tiil höger) och Säpomedarbetaren Anna under intervjun med DN i fredags.
Säpos generaldirektör Anders Thornberg med pressekreterare Sara Kvarnström (tiil höger) och Säpomedarbetaren Anna under intervjun med DN i fredags. Foto: Jonas Lindkvist
Säkerhetspolisen kände inte till momsreglerna för internrepresentation. Det var anledningen till att de felaktigt fick tillbaka stora summor i skatt. Det menar Säpos nya generaldirektör Anders Thornberg.

Säpos påkostade James Bond-fest i fjol var ett undantag, det säger generaldirektör Anders Thornberg till Dagens Nyheter. Omorganisation, terrorhot och självmordsbombare hade satt hård press på personalen, enligt Thornberg.

– Det här var ett helt unikt extra ordinärt tillfälle som vi gjorde på grund av att vi hade blivit utsatta för det trycket och vi tyckte att vi behövde en samlingsdag för hela säkerhetspolisen, säger Anders Thornberg.

En normal firmafest på Säpo kostar runt 300.000 enligt Anders Thornberg.

– Om man tittar på enskilda summor här så förstår jag att man kan reagera på det, men jag tycker att man måste se till helheten också, säger han.

Hela festen bokfördes som intern representation och kostnaden för momsen, 973.688 kronor, kunde de senare rekvirera tillbaka från Skattverket.

Att det fanns särskilda regler för moms när det gäller intern representation kände inte Säkerhetspolisen till.

– Vi hade missat att kompensationsrätten var begränsad, säger Anders Thornberg.

Riksrevisionen upptäckte missen vid en granskning i februari. Då tvingades Säpo betala tillbaka 114.450 kronor.

Förklarade de hur den summan kom fram?

– Det här var vad jag fick, jag har skrivit ner ordagrant vad de sa, 114.450 kronor och vi hade missat att kompensationsrätten var begränsad, så fick vi föra tillbaka det belopp då den 15 mars 2012 sedan godkändes årsredovisningen.

Det som är märkligt är att det är nästan en miljon som det handlar om?

– Det är ingen ide att vi pratar om det, om du återkommer, skriv in vad du har för frågor,

Frågan är ju om ni upptäckt att ni har begränsad kompensationsrätt, vilket ni borde vetat från början, då innebär ju det ...

– Jag kan inte de detaljerna, återför det skriftligt, det är ungefär som om jag skulle ställa frågor om någonting på ditt jobb, det fungerar inte, va.

Nej, men det är ju grundläggande kunskaper om vad man får dra av och inte dra av, intern representation det är ju inte ...

– Nä men återkom med dina frågor, nu har du fått den siffran som jag lovade dig och jag har gjort mitt bästa för att få fram den.

Men du kan alltså inte hur mycket man får dra av för representation, du vet inte det helt enkelt?

– Jag vet ju ungefär vilka belopp det är och så vidare, men jag är inte insatt i det.

Men vad är det för belopp då?

– Va?

Vad är det för belopp då?

– Inkom med dina frågor så får vi …

Men jag frågor ju om du säger att du kan, antingen så kan du eller så kan du inte det?

– Du, nu har jag svarat på den frågan som du ställde, återkom med övriga frågor så …

Men jag frågar ju dig, då får jag väl tolka det som att du inte har en aning helt enkelt. Annars kan du väl svara på frågan?

– Du får komma in med dina frågor, nu har jag fullgjort den överenskommelse vi hade. Jag tänker inte gå ner på några mer detaljer, jag svarar inte på några fler frågor just nu, säger Anders Thornberg.

Det var säkerhetspolisens tidigare generaldirektör Anders Danielsson som gav order om mångmiljonfesten. Nu är han generaldirektör på Migrationsverket men säger till DN att han tar fullt ansvar för besluten kring festen.

Han kan inte svara på varför det aldrig gjordes någon offentlig upphandling av festarrangören.

Säkerhetspolisen kan i vissa undantagsfall kringgå upphandlingsreglerna med hänsyn till sekretess. Vid sådana tillfällen ska ett formellt beslut fattas och protokollföras. Någon sådant beslut finns inte i det här fallet, enligt Säkerhetspolisen.

– Jag tar ansvar för allting, är det fel så är det fel, det får redas ut i vederbörlig ordning, säger Anders Danielsson.

När det gäller momsen tycker han bokföringsmissen inte är särskilt allvarlig.

– Revisorer hittar alltid någonting, jag tror att de hittar någonting på Dagens Nyheter också, och då rättar man ju till det,

– Det är ingen dramatik bakom det, säger Anders Danielsson.

Dagens Nyheter har sökt justitieminister Beatrice Ask men hon har avböjt att kommentera innan artikeln är publicerad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.