Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Genom detta kommer svenska katoliker lite närmare centrum”

I dag, onsdag, installeras biskop Anders Arborelius som Sveriges förste kardinal någonsin. Den högtidliga ceremonin i Peterskyrkan i Rom leds av påve Franciskus som återigen gjort en rad högst otippade val när det gäller katolska kyrkans fem nya kardinaler.

– När man blir kardinal händer allt på en gång. Sveriges Radio ville att jag skulle sommarprata och helt oväntat damp det ner en middagsinbjudan från överbefälhavaren, säger Anders Arborelius med ett litet finurligt leende.

DN träffar honom i Birgittaklostret i Rom, där Arborelius bodde i samband med hans och ärkebiskop Antje Jackeléns gemensamma besök för någon vecka sedan. Ett besök för att tacka påven för fjolårets stora ekumeniska möte i Lund.

Du och påven måste ha fått en väldigt nära och bra kontakt i Lund?

– Nja, det var inte mycket vi sade till varandra. Vi pratade några få ord när vi ensamma åkte runt i den vita bilen före mässan på stadion. Så det kan inte ha berott på detta.

Kardinalsutnämningen var en fullständig överraskning. Påve Franciskus har ändrat på protokollet – ingen biskop får i dag veta om utnämningen i förväg.

– Det är svårt att säga nej när utnämningen redan är offentliggjord. Kanske kan man göra det om man är svårt sjuk.

Detta var nog inte vad Anders Arborelius, i dag 67 år, hade tänkt sig. Han är en klosterman, tillhörande orden Oskodda karmeliter, som för länge sedan valde ett enkelt liv ägnat åt bön och meditation. 1998 blev han den förste svenske katolske biskopen i Stockholm. Och nu blir han kardinal.

– När beskedet kom, tänker man först på detaljerna. Hur måste jag nu ändra på mitt liv? Sedan inser man att detta är ett historiskt hedersuppdrag som man har fått inom kyrkan. Då känner man sig väldigt liten och oförmögen. Men eftersom vi tror att det är den helige ande som leder kyrkan så måste jag också tro att jag får hjälp med detta.

I praktiken kommer Arborelius liv inte att ändras så mycket. Han förblir biskop i Stockholm. Resorna till och besöken i Rom kommer att bli fler. Han kommer också att få uppdrag i några av Vatikanens många departement eller kommissioner. Men vilka vet han inte. De ekumeniska frågorna vore logiskt, men det är inte han som väljer.

Det finns konkreta beröringspunkter mellan karmeliten Arborelius och påve Franciskus som står nära franciskanernas enkelhet och fattigdomsideal. Arborelius valspråk är ”Gud till pris och ära”, medan Franciskus valspråk, som faller tillbaka på aposteln Matteus, lyder: ”Obetydlig, men ändå utvald”.

– Ja, det är sant. Påven betonar väldigt ofta att vi skall söka den sista platsen och leva ett enkelt liv och inte söka makt och position. Men också just därför föra fram de som inte har någon egen röst i samhället.

Just genom detta kommer vi lite närmare centrum. Jag tror det är så folk och katoliker har upplevt utnämningen i Sverige. Att man kommer närmare Rom och påven.

I Sverige är katolska kyrkan en liten obetydlig minoritet (119.000 medlemmar) som ingen egentligen lyssnar på, betonar Arborelius.

Hur känns det då att bli kardinal i en av den katolska kyrkans yttersta periferier som påven så ofta talar om?

– Men just genom detta kommer vi lite närmare centrum. Jag tror det är så folk och katoliker har upplevt utnämningen i Sverige. Att man kommer närmare Rom och påven. Plötsligt är vi inte bara en liten utpost nära Norra ishavet.

– Fast jag kan förstå att många italienare tycker att det konstigt att betydande italienska viktiga städer står utan kardinal och att påven nu väljer ut så exotiska platser som Stockholm och Bamako i Mali.

Intresset från media är enormt inför installationen i dag. Anders Arborelius säger att han är förvånad över att det är så många människor som vill vara på plats i Rom då. Svenskarna tycker att detta är något spännande, eftersom Sverige aldrig någonsin har haft en kardinal, inte ens före reformationen.

Arborelius får otaliga brev, mail och telefonsamtal, inte bara från troende. Folk hör av sig med råd, synpunkter och inte minst frågor som de vill att han skall ta upp med Franciskus.

– Jag har svårt att föreställa mig att det kan bli en så tät och nära kontakt med påven.

Franciskus har ratat mycket av den påvliga glansen: ingen paradvåning att bo i, de fina bilarna har sålts, inget guldkors, inga röda skor, inga praktmantlar med hermelinbräm.

– Det ligger väl lite i vår tid att man drar ner på det här bjäfset i allmänhet, säger Arborelius som själv inte är särskilt förtjust i kardinalernas scharlakansröda högtidskläder med kalott och huvudbonad ”biretta”, sydd i samma glänsande tyg.

Anders Arborelius är 13 år yngre än Franciskus. Det är därmed ganska troligt att han får vara med om en konklav, då näste påve kommer att väljas. Vem som helst kan väljas, även Arborelius.

– Stopp, någon måtta får det vara. Det finns så många andra som har större kapacitet och möjlighet än jag.

Den 16 juli sommarpratar den nye kardinalen. Ett svårt uppdrag, betonar han, eftersom man får prata helt fritt.

– De har bett mig att tala om installationen, men jag är bättre på att tala om idéer än händelser. Jag kommer att förklara vad detta innebär och ge den historiska bakgrunden. Många är till exempel inte medvetna om att vi har haft dödsstraff för katoliker i Sverige.

Musiken är hemlig. Men när DN insisterar säger Arborelius att många kanske kommer att bli förvånande och skratta. Den nye kardinalens musikaliska spännvidd kommer att gå från Elvis Presley till Edvard Persson.

Läs mer: Därför väljer unga svenskar att bli katoliker

Fakta.Konverterade

Anders Arborelius är den förste svenske kardinalen någonsin i den romersk-katolska kyrkans snart 2.000-åriga historia.

Han är född i Schweiz av svenska föräldrar och växte upp i Lund.

20 år gammal konverterade han och två år senare inträdde han i karmelitklostret i Norraby i Svalöv.

Han prästvigdes 1979 och i december 1998 utnämndes han till biskop för Stockholms katolska stift.

Detta är fjärde gången som påve Franciskus utnämner nya kardinaler. Denna gång är de bara fem. Fyra av länderna har inte tidigare haft kardinal. Utöver Sverige handlar det om Mali, San Salvador och Laos, medan Spanien förstås haft kardinal tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.