Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/giftig-vaxt-saldes-som-kryddort/

Sverige

Giftig växt såldes som kryddört

Den mycket giftiga växten nordisk stormhatt. Foto: Henrik Holmberg/TT

En man köpte den giftiga växten nordisk stormhatt i tron att det var den ätliga örten libbsticka. Nu efterlyser handelsträdgården på södra Gotland kunden som betalade kontant och därför hittills inte gått att spåra, rapporterar Aftonbladet.

Rätta artikel

Enligt ägaren till handelsträdgården var det en mänsklig miss som ledde till att mannen fick med sig fel växt. Nordisk stormhatt är mycket giftig och kan leda till kräkningar, muskelsvaghet och andningsförlamning enligt Giftinformationscentralen. I värsta fall kan den vara dödlig.

Libbsticka, som mannen trodde att han köpte, är däremot en vanlig kryddväxt. Nu hoppas handelsträdgården att mannen ser efterlysningen på bland annat Facebook så att han inte äter av den giftiga växten, skriver Aftonbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt