Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 12:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/giftiga-amnen-i-barnklader/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Giftiga ämnen i barnkläder

Foto: Maja Suslin/TT

Ett av tre plagg till barn som säljs i Norge av de största klädkedjorna innehåller farliga kemikalier. Det visar en undersökning norska Konsumentrådet, skriver Dagens Näringsliv.

– Det är oroande att vart tredje barnplagg vi har kontrollerat innehåller ämnen med egenskaper som kan vara skadliga. Det är ämnen som inte borde finnas i barnkläder, säger konsument Randi Flesland på Konsumentrådet till Dagens Näringsliv.

Konsumentrådet har analyserat förekomsten av otillåtna och skadliga kemikalier i barnkläder från H & M, Cubus och Kapp Ahl. Testerna avslöjar bland annat att plaggen innehåller flalaterna DBP och DEHP, vilka klassas som hälsofarliga av EU. Vissa ftalater har hormonstörande effekter hos människor. I textilier används de i plasttryck på kläder.

Undersökningen visade också att nonylfenoletoxilat (NPEO) förekom i en rad olika plagg: ett par jeans från H & M, boxershorts från Kapp Ahl och i ett par jeans och en tröja från Cubus.

När Nonylfenoletoxilat bryts ner bildas det hormonstörande ämnet nonylfenol. EU har inte förbjudit substansen men har begränsat användningen inom textilindustrin. NPEO är dock fortfarande tillåtet i kläder som importeras.

Samtliga ämnen som hittades påverkar också människans immunförsvar och fortplantningsförmåga.

Klädkedjorna säger nu att de kommer se över testresultaten, men hävdar samtidigt att de har ett fungerande system när det gäller kemikalierestriktioner. H & M och Kapp-Ahl pekar på att nivån i testet är långt under den föreslagna maxgränsen som inom EU är 1.000 milligram.

I H & M:s fall var nivån för Nonylfenoletoxilat 28 milligram och företaget har satt en egen frivillig gräns på 100.

–Testrestultatet visar bara att våra restriktioner och de krav vi ställer på våra leverantörer fungerar, säger Håkan Andersson, presskontakt på H & M.

H & M, som lovat att bli kemikaliegiftfria till år 2020, uppger att företaget är ett av de noggrannaste företagen i världen när det kommer till kemikalieanvändning i sina kläder. Enligt Håkan Andersson använder man inte skadliga kemikalier. Varför det trots allt ger utslag i testet kan han inte svara på.

– Det har jag för lite kunskap om och kan inte svara på här och nu, säger han.

I flera liknande tester som utförts på den svenska klädmarknaden har man också hittat farliga kemikalier i barnplagg. Greenpeace testade 82 barnkläder och skor i början av året, i 76 av produkterna hittades minst en farlig kemikalie.

Eftersom det saknas ordentliga regler kring vilka ämnen textilier får innehålla är risken stor att gifter hamnar i såväl våra kroppar som i naturen. Den svenska regeringen vill därför att EU ska fasa ut och reglera skadliga och hormonstörande ämnen. Miljöminister Lena Ek (C) har även flaggat för att införa en kemikalieskatt för att få ner användningen i textilier.

Under de senaste 50 åren har kemikalieproduktionen i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton per år till 400 miljoner ton per år. Forskning visar på ett samband mellan kemikalier och sjukdomar som astma, allergier, cancer och diabetes. Man har även kunnat se att mäns spermieproduktion har försämrats. Varje svensk köper cirka 15 kilo textilier årligen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.