Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gipsväggar förbjuds efter nytt mögellarm

Gipsväggarna i våra badrum döms ut. Nya rön visar att gipsskivorna är rena drivbänken för mögel och helt olämpliga för våtutrymmen.

Inom ett par veckor kommer nya byggnormer som förbjuder materialet i våtutrymmen.

Renoveringsvågen av badrum och våtutrymmen riskerar att bli en mardröm för hundratusentals svenskar som satsat stort på kaklade väggar, golvklinkers, bubbelbad och lyxiga badrumsdetaljer.

För bara några veckor sedan avslöjades det att många av de nybyggda och renoverade våtutrymmena misstänks ha mögelskador för mångmiljardbelopp orsakade av fuktspärrar som inte håller måttet.

Nu kommer nästa dråpslag - lika stor bov misstänks nämligen gipsskivorna vara. Gipsskivorna visar sig vara helt olämpliga bakom de dyra kakelväggar som börjar bli standard i våra badrum och andra våtutrymmen.

Det nya larmet bygger på en undersökning som Länsförsäkringar gjort tillsammans med Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.

- De kaklade badrummen med gips bakom är inte bra när tätskikten släpper igenom fukt.

- Först trodde vi att det handlade om de vanliga gipsskivorna som användes tidigare, men vår undersökning visar att den så kallade våtrumsgipsen som togs fram är ännu sämre, säger Bengt Johansson, byggskadespecialist hos Länsförsäkringar AB.

Länsförsäkringar lät SP testa nio olika skivor i våtrum och se hur känsliga de var för mögelangrepp. Bara två höll måttet. Det var framför allt gipsskivorna, en vanlig byggteknik som använts den senaste tioårsperioden, som visade sig vara sämst.

De kartongklädda gipsskivorna som stomme till kaklade väggar är rena drivbänken för farliga mögelsvampar när det kommer in fukt, visar testet.

Dessutom blir fuktpåfrestningarna allt större i takt med svenskarnas krav på bekvämare badrumsmiljöer.

- Vi har alltmer utrustning i våra badrum och fuktbelastningen blir väldigt mycket större jämfört med tidigare, säger Bengt Johansson.

Branschen har reagerat på problemet med gipsskivorna och från den första juli i år kommer nya regler från Byggkeramikrådet för vilka material som ska användas i våtutrymmen. Där står det klart och tydligt att gipsskivorna inte ska användas. Även Boverket kommer snart med nya rekommendationer när det gäller badrum.

Vem som får ta den ekonomiska smällen när mögelbomben briserar är oklart. Gipsskivorna har ingått i den byggstandard som rekommenderats även om man länge känt till problemen med mögel.

En ny cementbunden skiva utan organiskt material finns på marknaden och den har visat sig klara de krav testet ställde.

Fakta:Ny byggteknik bakom mögelexplosion

Den 29 maj kunde DN avslöja att de moderna putsfasaderna som blivit allt populärare på våra hus döljer en tickande mögelbomb.

Byggsättet kallas enstegstätning. Tanken är att huset skall vara tätt och energisnålt. Konstruktionen saknar dock luftspalt. Det betyder att fukt som tränger in inte har någonstans att ta vägen.

Nästa mögellarm handlade om våra badrum. Hundratusentals badrum är i farozonen och orsaken till problemen är att fuktspärrarna inte håller måttet, vilket öppnar för mögelangrepp bakom kaklet på ytterväggarna.

Under förra året investerades totalt cirka 100 miljarder i bostadsbyggande. Cirka 65 miljarder gick till nyproduktion av bostäder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.