Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 17:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gladjespridare/

Sverige

Glädjespridare

Bild 1 av 6 När Eva Riepe och Otto Milde möter de äldre på Nockebyhöjdens äldreboende är de väl förberedda. De vet bland annat att en av de inneboende är lite rädd för ballonger, en annan har afasi och en tredje är väldigt förtjust i fräckisar. Även om deras möten med de äldre oftast bär spontanitetens prägel kalibrerar de sina framträdanden sekund för sekund.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 6 Elisabeth orkar inte ta sig ut till samlingssalen så David och Camilla besöker henne på rummet. ”Du känns så kall, kryp under täcket och värm dig”, utbrister Elisabeth när David klappar henne försiktigt på handen. Elisabeth har bra koll på musik och brukar rätta clownerna om de sjunger fel. När Camilla och David stilla sjunger Charlie Chaplins ”Smile” i duett somnar Elisabeth efter en liten stund.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 6 Anna-Lena, ”Babushka”, har sminkat sig, stretchat färdigt och lånat ut sitt smink till David, ”Robban”, som glömt sitt i brådskan. Det är första gången de arbetar ihop och innan de tar hissen till första avdelningen på Guldbröllopshemmet i Stockholm har de kollat varandras kunskaper. ”Ska vi sjunga också? Vilka sånger kan du? ’Vem kan segla förutan vind?’ ’Dagny?’ Jättebra. Då kör vi.”
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 6 I samlingsrummet på Stureby vård- och omsorgsboende bjuder Ann-Marie upp till dans medan Davids uppmärksamhet handfast tillkallas. Clownens kravlösa språk, som alltid bygger på improvisation och glädje, är ett effektivt sätt att nå även dem som tappat språket.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 6 Mötena med de äldre är väldigt olika. Förutsättningarna ändras hela tiden och de olika sjukdomsbilderna kan göra det svårt att läsa av situationer och möten. Eva Riepe gläds åt sitt jobb men det är också slitsamt. ”De vi möter är gamla och ofta sjuka människor som inte kommer att bli bättre. Det är tvärtom på barnsjukhuset.”
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 6 Dagens arbetspass är över och Anne-Marie Möller går för att sminka av och byta om. I morgon är en ny dag. Eva och Anne-Marie hoppas att det tillfälliga projektet kan få fortsatt stöd för att kunna fortleva och skänka glädje till en ofta förbigången grupp människor. Inom projektet besöker clowner från Glädjeverkstan i Stockholm, Clownkliniken i Göteborg, Glädjespridarna i Norrköping, Clownronden i Malmö och Clownen Bulgo i Nora äldre med demenssjukdom i sina respektive områden.
Foto: Paul Hansen

”Man ska ha roligt, fast man är gammal.” Det är filosofin bakom projektet Clown i demensvården. För första gången provas clownbesök hos seniorer i större omfattning. Erfarenheterna är goda.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in